Vitamin Protein
Vitamin Protein, Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken yiyecek ve içeceklere besin adı verilmektedir. Canlılar besinler sayesinde büyüme, gelişim, hareket gibi yaşamsal fonksiyonlarını sürdürürler. Vücuda alınan besinler ise 5 ana grupta toplanır. Bu önemli besinlerden ikisi de vitaminler, proteinlerdir. Proteinler vücudun yapıcısı ve onarıcısı olarak görev yaparlar.
Vitaminler ise vücutta düzenleyici görevindedirler. İkisi de farklı besin gruplarından oluşur. Vitaminler doğadaki besinlerin içeriğinde doğal olarak bulunurlar. Canlıların yaşamını sürdürebilmesi için vitaminler gereklidir. Yaşamak için ise proteinler gereklidir.
Vitamin, Protein nedir ne vücuttaki görevleri nelerdir?
Vitaminler proteinler sağlıklı yaşamın bir parçası olup, vitaminler hücreleri yenilerken, proteinlerde hücrelerin yapıtaşı olarak görev yaparlar. Mikro besinler olarak da adlandırılan vitaminler vücudun kendi kendine üretemediği minerallerdir. Vitaminler vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devam etmesinde görev yaparlar. Vitaminler yağda ve suda eriyen vitamin grupları olarak 2 kısımda incelenirler. - Yağda eriyen vitaminler, A, D, E ve K vitaminleri vücutta depolanan vitaminler olup her gün alınmasına gerek yoktur. A vitamini, karaciğerde depolanan bir vitamindir. Sağlıklı saç ve derinin olmazsa olmazıdır. Dişeti, diş ve kemik gelişiminde önemli rol oynar, proteinlerin bileşimine katılan bir vitamin olup tümör hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalmasını engeller.
Süt yumurta, ton balığı, tereyağı, peynir, havuçta bolca bulunur. D vitamini, insan derisinin güneş ışığı ile teması neticesinde oluşur. İnce bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek, kemik büyümesi, sertleşmesi ve kemik gelişimi için gereklidir. Raşitizmi önleyen bir vitamindir. Balık yağı ve yumurtada bulunur. E vitamini, serbest radikallerin oluşmasını engelleyen ve antioksidan özelliği olan bir vitamindir. Bağışıklık sisteminin aktivitesi için gereklidir. Dokular, deri ve kan damarlarındaki dejenere edici etkiyi önler. Tahıllar ve yeşil yapraklı sebzelerde, badem, soya yağı, balık yağında bol miktarda bulunur. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlar. En fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
- Suda eriyen vitaminler, B ve C grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini, bu gruptaki vitaminler, B1, B2, B6, B12'den oluşur. Sindirim ve sinir sistemi için son derece gereklidir. Hücre metabolizmasında önemlidirler. Tahıllar, yağsız et, beyin, yürek, karaciğer, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği, yağlı tohumlar ve sütte bulunurlar. C vitamini, doku bağlarını tutan kalojeni üretmek ve bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendirmek, besinlerin emilimine yardımcı olma görevine sahiptir. En fazla turunçgillerde bulunur. Maydanoz, soğan, kabak, domates, lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.
Organizmanın genel yapı taşlarını oluşturan proteinler, yapısında karbon, oksijen, hidrojen ve azot bulundurur. Proteinlerin temelini ise aminoasitler oluşturur. Doğada 22 adet aminoasit bulunup bunlardan 8 adedini insan vücudu kendi kendine üretemez. Üretilemeyen aminoasitler besinlerden sağlanır. Proteinler süt grubunda, yumurta, et ve hayvansal gıdalarda bolca bulunur. Bu besinlerin içeriğindeki proteinler %100 sindirilme özelliğine sahipken, tahıl ürünlerindeki proteinler %80, kuru baklagiller ise %70 sindirim özelliğine sahiptir.
Ette bulunan proteinler, vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri içerir. Etin yerine tüketilecek herhangi bir sebze vücudun ihtiyacı olan proteini karşılayamaz. Proteinlerin vücutta yapıcı ve onarıcı görevleri bulunmaktadır. Saç ve tırnakların yapısında da protein bulunmaktadır. Vitamin, protein hücrelerde gerçekleşen tüm biyolojik olayların yapı taşında bulunur.
21.01.2024 14:40:32
Vitamin Protein ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|