Biyoloji Vitaminler
Biyoloji vitaminler, vitaminler, biyoloji dersinde lise öğrencilerine öğretilen bir konudur. Bitkiler bütün vitaminleri üretirler insanlar ise bir kısmını hazır olarak alırlar. Vitaminlerin genel özelliklerini sıralanacak olursa, yapıcı, onarıcı ve düzenleyicidirler. Sindirilemezler ve enerji vermezler. Hücre zarından direk geçerler. Eksikliğinde hastalıklar oluşur.
Vitaminler biyoloji de hücre içerisine girme özelliklerine göre yağda eriyen ve suda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılmaktadırlar.
Biyolojide yağda eriyen vitaminler
Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler ve fazlalıkları karaciğerde depo edilir. - A vitamini, görme, büyüme ve gelişme hücreleri için mutlaka gereklidir. Eksik olduğu durumlarda tavukkarası hastalığı (Gece görememe) görülmektedir. Yumurta, havuç, karaciğer, et, tereyağı ve sütte bulunmaktadır.
- D vitamini, özellikle kemik gelişimi için gereklidir. Eksik olduğu durumlarda raşitizm (Kemik erimesi) gibi hastalıklar görülmektedir. Et, süt, balık, karaciğer, yumurtalarda bulunur. D vitamininin aktif hale gelebilmesi için güneş ışığı gerekmektedir.
- E vitamini, eksikliğinde saç dökülmesi, kısırlık ve kalp hastalıkları görülmektedir. Bitkisel yağlarda, mısırda, tahıl kabuklarında ve buğdayda bulunur.
- K vitamini, eksik olduğu durumlarda kanın pıhtılaşması gecikir. K vitamini kalın bağırsağımızda yaşayan bakteriler tarafından üretilir.
Yeşil yapraklı bitkiler, balık, süt, et ve yumurtalarda bulunmaktadır.
Biyolojide suda eriyen vitaminler
Hücre içerisine giren suda eriyerek hücreye alınan vitaminlerdir. Fazlası depolanmaz. Ter ve idrarlar vasıtasıyla dışarı atılır. - B1 vitamini, sindirim ve sinir sisteminin çalışmasında iştah açılmasında etkili olan vitamindir. Eksikliğinde berberi hastalığı (Metabolizma hastalığı) oluşur. Karaciğer, balık, et, süt ve yumurtada bulunmaktadır.
- B2 vitamini, gelime, büyüme, enerji üretimi ve deri sağlığında kullanılmaktadır. Eksikliğinde tırnak kırılması ve sinir sisteminde bozukluk meydana gelir.
- B12 vitamini, alyuvar yapısı ve olgunlaşması için sinir sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için gerekli olan vitamindir. Eksik olduğu durumlarda kansızlık, sinirsel bozukluklar ve baş ağrısı görülür. Kalın bağırsakta üretilmektedir.
- C vitamini, besinlerin yapılarındaki demirin kana karışmasına yardımcı olmaktadır. Bağ dokusunun yapılmasında ve hastalıklara karşı vücudun savunmasında etkilidir. Alyuvar üretilmesinde görev yapar. Tunçgiller, domates, elma, acı biber, maydanoz, çilek, vişne vb. Bulunur.
19.01.2024 19:44:58
Biyoloji Vitaminler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|