B17 Vitamini Kanser
B17 vitamini kanser, İlk olarak 1830 yılında iki bilim adamı tarafından acı bademden izole edilen B17 vitamini ticari olarak " amigdalin" ya da " laetrile" adıyla bilinir. Keşfini takip eden günümüze kadar gelen süre içerisinde yapılan bazı bilimsel araştırmalar, B17 vitamininin kanserli hücre oluşumunu önlediği ve mevcut kanserli hücrelerini öldürdüğü yönünde sonuçlar sunmakla birlikte bazı klinik çalışmalar B17 vitamininin kanseri önleme yönünde ve iyileştirme üzerine herhangi bir etkisinin olmadığını belirten sonuçlara sahiptir.
Yine de halk arasında anti kanser vitamini olarak bilinmektedir. B17 vitamini en yoğun olarak kayısı çekirdeğinde bulunmakta, ancak diğer pek çok meyve çekirdeği önemli miktarda B17 vitamini içerir.
B17 vitamini kanserüzerinde etkisi
B17 vitamini vücuda girdiğinde hidrojen siyanür oluşturarak kanserli hücreleri yok etmesinden ileri geldiği söylenmektedir. Ancak bu enzimlerin salgılanarak dokulara ulaşması için sadece B17 vitamini yeterli olmamaktadır ve anti-kanserojen beslenme ve düzenli egzersiz içeren bir programla birlikte uygulanması gerekir.
Klinik testler B17 vitaminin A, C, E, B15 vitaminleri ile alındığında kansere karşı daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Fakat B17 vitamininin kanserli hücreleri ortadan kaldırma ve kanserin yayılmasını durdurma üzerine etkisiyle ilgili daha çok bilimsel araştırmaya gereksinim duyulmaktadır.
B17 vitamini ABD gıda ilaç dairesi ve ulusal tıp enstitüsü tarafından kanser önleyici olarak kabul edilmemiştir.
Amerikan kanser derneği web sitesine göre B17 vitaminin kanseri tedavi etme özelliğiyle ilgili somut bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamaktadır.
B17 vitamini nelerde bulunur?
B17 vitamini bakımından zengin besinler genellikle çekirdekli meyvelerdir. En çok kayısı çekirdeğinde bulunur. Ancak şeftali, erik, kiraz ve nektari tohumlarında yüksek oranda B17 vitamini içermektedir. Bu meyveler dışında elma çekirdeği, üzüm çekirdeği, ahududu, çilek, böğürtlende de bu vitamin bulunmaktadır.
B17 vitaminin zararı var mıdır?
B17 vitamininin zararları ile ilgili araştırmalar bu vitaminin özüt olarak ağız yoluyla alındığı taktirde bazı kişilerde siyanür zehirlenmesine neden olur. Siyanür zehirlenmesinin ilk belirtileri ise nefes darlığı, halsizlık, zihin karışıklığı, bazı durumlarda baş ağrısı, baş dönmesi ve uyku hali görülür. Ağız içi ve ciltte kızarma veya pembeleşme görülebilir. Şiddetli siyanür zehirlenmesi ise nöbetlere, komaya ve nefesin durmasına yol açabilir. Sonuç olarak B17 vitamini hakkında görüşler iki uçta yer alıyor.
B17 vitaminini destekleyenler bu vitaminin kanserin tedavisinde kilit rol oynadığını savunurken özellikle ABD başta olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşları B17 vitaminin kanser üzerinde hiçbir etkisi olmadığının altını çiziyor hatta zehirlenmelere yol açacağını belirtiyorlar. B17 vitamininin kanser de net bir bilgi bulunmadığı için, alternatif kanser tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını ve en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
18.01.2024 22:37:46
B17 Vitamini Kanser ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|