B Grubu Vitaminler
B grubu vitaminler, Vitaminler hayatımızın değerli organik bileşiklerinden en önemlisidir. Bu vitaminlerden B vitamini önemli bir yere sahiptir. İlk zamanlarda B vitamini, tek bir vitamin olduğu düşünürken daha sonraki araştırmalarda birden fazla vitaminleri olduğu bulunmuştur. B vitaminlerinin ortak özelliklerini bakıldığında şeker, tuz gibi suda kolayca eriyebilirler.
Bundan dolayı vücutta depolanma yapamazlar.
B vitaminleri grubuna ait en önemli vitaminler; tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), biotin, folik asit (B9, B10, B11) ve kobalamin (B12)'dir. Bu vitaminler tek başlarına verilmeyip toplu halde vücuda verilirler. Bu şekilde toplu olarak verildikleri zaman, daha çok fayda verirler. B grubu vitaminlerinin bazıları farklı isimler almış, bazılarına ise sayılar verilmiştir. - B1 tiamin vitamini, daha çok rafine olmayan tahıl, kuru üzüm yumurta sarısı yulaf ezmesi süt ve süt ürünleri bezelye brokoli fıstık Ellik ve ay çekirdeğinde bol miktarda tiamin bulunur. Buğdayda tiamin miktarına bakıldıklarında, un ne kadar beyaz ise B1 vitamini o kadar az bulunur. Çünkü tiamin daha çok kepekte bulunur. Vücutta tiamin eksikliği olduğu zaman, yorgunluk, asabilik, dikkat bozukluğu, hafıza sorunu ve depresyon sıkıntıları ile karşılaşılır.
- B2 riboflavin vitamini, tahıllarda, ekmek ve bira mayasında, ıspanak, karaciğer, süt ve süt ürünlerinde, yumurta, balık ve kuru fasulyede bol miktarda B2 vitamini bulunur.
B2 vitamini ağız ve dudak çatlaklarına iyi gelmekte ve en önemlisi kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna fayda sağlamaktadır. Bunun yanında B2 vitamini eksiklikliğinde, deri iltihabı ve göz sağlığında sıkıntılar görülebilir.
- B3 niasin vitamini, daha çok hayvansal ürünlerde bulunan B3 vitamini; süt ve süt ürünleri, yumurta, peynir, balık, hurma, portakal, incir, buğday, mısır, fındık, ceviz, incir, çay, kahve ve çavdarda bol miktarda bulunur. Hücrelerin oksijen taşımalarında yardımcı olan vitamin, midede sindirim sisteminin en önemli taşı olan asitlerin üretimini fayda sağlar. B3 vitamini eksiklikliğinde de depresyon, yorgunluk gibi problemler görülür.
- B5 pantotenik asit, hayvansal besinlerde bulunan B5 vitamini kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, böbrek, yeşil sebzeler ve kuruyemişlerde bulunur. B5 vitamini enerji metabolizmasında önemli bir yere sahiptir. Alyuvarlar için faydalı olup, saç ve cilde iyi gelir. Eksiklikliğinde baş ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk ve en önemlisi saç dökülmesi yaşanır.
- B6 vitamini, daha çok tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, patates, buğday, mısır, yulaf, havuç, bezelye, kuruyemiş ve soya fasulyesinde bol miktarda bulunur. Sinir sistemine iyi gelmekte ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alır. Ayrıca sedef hastalığına ve egzamaya iyi gelmektedir. B6 vitamini eksikliğinde cilt problemleri yaşanır.
- B7 biotin vitamini, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, soya fasulyesi, patates, fındık, bira mayası ve cevizde bol miktarda bulunur. Saçlarımız için önemli bir yere sahiptir. Ciltler ve tırnaklar için bir besin kaynağıdır. B7 vitamini vücutta eksiklik olursa kansızlık, saç dökülmeleri, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve psikolojik sorunlar meydana gelebilir.
- Folik asit vitamini, böbrek, karaciğer, kırmızı et, marul, ıspanak, buğday ekmeği, muz, portakal, mandalina ve limon gibi besinlerde daha çok bulunur. Folik asit, kırmızı kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna fayda sağlar. Anne adayları ve bebekleri için oldukça çok faydası vardır. Hücre bölünmesine yardımcı olarak, büyümeyi sağlar. B12 vitamini ile kullanıldı zaman, kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Vücutta eksiklikliğinde sinir sistemini etkiler.
- B12 vitamini, kırmızı et, tavuk eti, balık, süt, yumurta ve peynir de bol miktarda bulunur. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. En önemli faydası kan yapıcı özelliğidir. Vücutta eksiklikliğinde dilde ve ciltte hassasiyet oluşur ve daha çok sinir sistemini etkiler.
21.01.2024 13:38:01
B Grubu Vitaminler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|