{ "title": "Yenidoğan D Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Yenidogan-D-Vitamini-12.jpg", "date": "20.01.2024 17:09:54", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yenidoğan D vitamini; süt emen çocukluk döneminde doğumdan iki yaşa kadar 400 ünite D vitamini verilmesi gerekir. Doğumdan sonra 15 gün içinde başlamak çok önemlidir. Düzenli ve düzenli olarak beslenemeyen gelişiminde gerilik görülen çocuklarda 6 yaşa kadar D vitamini takviyesi verilmelidir. Prematüre bebeklerde ise derecesine göre 1200 ünite dahi takviye verilmesi gerekebilir. Ailelerin bu konuda bebek sağlığı açısından düzenli ve çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Az kullanmaktan ve aşırı kullanmaktan kaçınılması gerekir. D vitamini tüm eczanelerden ve sağlık kuruluşlarından kolayca temin edilebilir ve 2 haftadan 2 yaşına kadar günde 3 damla vermek yeterli olacaktır.

Yenidoğan D vitamini eksikliği

Rahatsızlık başlangıcı bebeklerde huzursuzluk yaratmaktadır. Baştaki kemiklerde yumuşama görülür. Kaburga kemiklerinde tanecik büyüklüğünde çıkıntılar ortaya çıkar. D vitamini eksik olan çocukların alın kısımları daha büyük ve başları gövdelerine göre daha fazla fark edilmektedir. Bıngıldak bölümü daha büyüktür ve daha zor kapanmaktadır. Baş kısmında terleme daha fazla görülmektedir. El ve ayak bilekleri geniştir. Bebek büyüdükçe gelişiminin normal bebeklere göre daha geride olduğu gözle görülebilir, oturma ve yürüme de gecikmeler yaşanabilir. Bebek yürümeye başladıktan sonra da yürümesinde sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

D vitamini eksikliğinde ince bağırsaklardan kalsiyumun emilmesini ve kemik yapımında kullanılmasını kontrol etmektedir. Yetersizliğinde kemik mineralizasyonu bozulmaktadır ve büyüme çağındaki çocuklarda daha sonra raşitizme sebep olmaktadır.

Yenidoğan D vitamini eksikliği

Yenidoğan bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Bebeklerin karın bölgesi kurbağa karnı gibi olup geniştir. Başı gövdeye göre büyük olduğu için yatış pozisyonu farkları yüzünden baş kısmında düzleşme ve kafada şekil bozuklukları meydana gelebilir. İleri derecede kalsiyum eksikliği meydana gelirse kasılmalara neden olabilir. D vitamini anne sütünde çok az bulunmaktadır. Normal bir bebeğe gereken miktarın onda biri kadardır bu miktar. Bu sebeple her bebeğin D vitamini takviyesi alması gerekmektedir. D vitamini kemik gelişimi, hücrelerin büyüyüp gelişmesi, sinir ve kas hücrelerinin birlikte çalışabilmesi için çok gereklidir. D vitamini eksikliği kemik kanseri, kolon kanseri ve göğüs kanseri gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasında artışa neden olmaktadır. D vitamini kanser rahatsızlığını önlemede çok etkindir.

Yenidoğan D vitamini gereğinden fazla verilmesi durumu

D vitamini yağda eriyen bir vitamindir, bu nedenle vücuttan fazlası atılamamaktadır. Bu yüzden fazlası zehirlenmelere ve huzursuzluk, yorgunluk, karın ağrısı, kabızlık, kaslarda kuvvetsizlik, iştahsızlık, bulantı gibi belirtilere yol açmaktadır. D vitamini gereğinden fazla alınmaya devam edilirse bilinçte bulanıklık, kalp ritminin bozulmasına, böbrek yetmezliğine ve yüksek tansiyona neden olmaktadır.

" } ] }