{ "title": "Yağda ve Suda Eriyen Vitaminler", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Yagda-Ve-Suda-Eriyen-Vitaminler-73.jpg", "date": "21.01.2024 14:59:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yağda ve suda eriyen vitaminler, vücudumuzda vitaminler kendi arasında ikiye ayrılır. Her vitaminin kendine göre bir görevi vardır. Vitaminler vücuda yeterli miktarda alınmadığı durumlarda vücutta bozukluklar meydana gelir. Sağlıklı yaşam sürebilmek için bu vitaminlerin yeterli düzeyde vücuda alınması gerekir. Şimdi bu grupları kendi içerisinde sıralayalım.

Yağda eriyen vitaminler

D vitamini, vücutta belirli bir görev ile yükümlüdür. İnce bağırsaklarda bulunan kalsiyumun emilmesine yardım eder. Böylelikle kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde yeterli miktarda bulunmasına katkı sağlar.

A vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı direncinin artırılmasına katkı sağlar., Ayrıca büyüme, kemik ve diş gelişimi, üreme ve görme için son derece etkili bir vitamindir. Vücutta bulunan tırnakların ve saçların sağlıklı şekilde büyümesine katkı sağlar. Diş ve diş etleri için oldukça faydalıdır.

E vitamini, vücutta antioksidan bakımından oldukça etkilidir. Kişide oluşacak Alzheimer hastalığının ilerlemesinde engelleyici özellik taşır. Özellikle yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirirken; vücutta bulunan bulunan hücrelerinin daha uzun yaşamasına katkı sağlar. Ayrıca bu hücrelerin yenilenmesinde de hayati önem taşır.

K vitamini, vücutta karaciğere gelen K vitamini burada oluşacak pıhtılaşma gibi problemlerin önüne geçer. K vitamini vücutta sadece kan hastalarına verilir.

Suda eriyen vitaminler

C vitamini, bu vitamin vücut tarafından üretilmezken; bitkilerden ve bazı hayvanlardan alınması ile vücuda girer. Besinlerle birlikte alınan vitamin 2 saat içerisinde vücut tarafından kullanılır. Yaraların iyileşmesinde oldukça faydalıdır. Vücudun savunma sisteminde etkilidir.

B1 vitamini, vücuttaki sinir sisteminin faaliyeti için gereklidir. Vücuda gerekli düzeyde alınmazsa kişide huzursuzluk, iştahsızlık, hafıza kaybı gibi problemlere sebebiyet verir.

B2 vitamini, vücutta B2 vitaminin eksik olması ile kişide uzaklarda kızarma, gözlerde kaşıntı, saçların dökülmesi, halsizlik, kilo kaybı gibi problemler oluşmasına neden olur.

B3 vitamini, kişide görülen yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkarken; midede bulunan sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini de etkin rol oynar.

B5 vitamini, tüketilen yiyecekler de oldukça fazla olduğu için genellikle bu eksikliği rastlanmaz. Ayrıca B5 vitamini bağırsaklarda da üretilmektedir. B5 vitaminin eksikliğinde kişisinin ellerinde ve ayaklarında titreme, kalp çarpıntısının artması, kan şekerinde düşme gibi problemler olur.

B6 vitamini, hormonlarının çalışmasına katkı sağlarken; vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda etkili rol oynar. Bu vitaminin eksikliğinde kişide ciltte kuruluk, görme bozuklukları, adele zayıflığı, kramp, uyuşukluk gibi problemler oluşmasına sebebiyet verir.

B8 vitamini, Yumurta sarısında, pirinç kabuğunda, yeşilliklerde bulunur.

B11 vitamini, sinir dokularının oluşmasında etkili rol oynar. Bu vitamin hücre bölünmesi için son derece gereklidir. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde etkin rol oynar. Eksikliğinde kişi de kusma, ishal, unutkanlık, kalp çarpıntısı gibi sorunlar oluşur.

B12 vitamini, sigara gibi olumsuz alışkanlıklar da vücuda giren siyanürü yok etmek için gereklidir. Eksikliğinde kişide hayal görme, depresyon, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, iltihaplara bağlı olarak sinir problemleri oluşmasına neden olur.
" } ] }