{ "title": "Vitamin", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/vitamin.jpg", "date": "19.01.2024 02:08:45", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Vitamin; Vücudumuz için mutlaka bulunması gereken ve vücudun adeta çalışma sistemi olan katalizör görevli en basit organik maddelere vitamin denir. Vitaminler besinlerde eksik olduğu zaman, metabolizmada bozukluklar meydana gelir. Vitaminler vücudun sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlarken, sindirim sistemi ve vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması bakımından son derece gereklidir. Ayrıca vücudun karbonhidrat, protein ve yağı kullanabilmesi için vitaminin olması şarttır.

Vitaminler vücutta yakılan besinler değildir. Doğrudan bir kalori alınamaz. Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın kan dolaşımında sürekli bulunmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin fazla gelenleri vücut sıvılarının yardımı ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazla gelenleri ise yağ dokusunda depolanmış şekildedir. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminler çok fazla tavsiye edilmez. Özellikle A ve D vitamini kullanırken dikkatli olunması gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az bir şekilde sürekli olarak depolanırken. Bazı vitaminlerde çoğunlukla karaciğerde depolanmaktadır. Örneğin karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin kullanmayan bir insana 1 yıl kadar yetebilir.

Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı niyağda çözünen vitaminlere göre bira düşüktür. Özellikle B vitaminlerinin birçoğu suda çözülmektedir. B vitaminleri eksikliği olan bir insanda bu eksikliğin belirtileri genellikle birkaç günde ortaya çıkar. B12 vitamini bunun içerisinde değildir, çünkü B12 vitamininin karaciğerde depolanması kişiye bir yıldan daha uzun bir süre yetebilir. Suda çözünen bir başka vitamin çeşidi olan C vitamininin vücuttaki eksikliği ise birkaç haftada kendisini gösterir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bazı ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklar olabilir.

Herkes tarafından biliniyor olan 13 tane vitamin çeşidi vardır. Yağda çözünenler ve suda çözünenler olarak iki temel gruba ayrılmaktadır. Ama tam olarak normalde 20 vitamin vardır. En küçük vitamin çeşitleri A, D, C ve K vitaminleri iken, en büyük vitamin çeşidi ise E vitaminidir. Orta boy vitaminlerden olan B vitaminleri ise pek tercih edilmemekte. Yağda çözünen dört vitamin çeşidi vardır ve bundan dolayı vücudun yağ dokularında depolanmaktadır. Bu vitaminler: A, D, E, K vitaminleridir.
" } ] }