{ "title": "Vitamin Eksikliği Belirtileri", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Vitamin-Eksikligi-Belirtileri-43.gif", "date": "19.01.2024 07:37:52", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Vitamin Eksikliği Belirtileri: Vitaminler hücrelerimizin yenilenmesi, büyümemiz ve enerji üretmemiz için vücudumuza zorunlu gerek olan maddelerdir. İnsan vücudu gereken vitaminleri kendiliğinden üretemez. Vitamin eksikliği belirtileri ortaya çıkmaya başladığında vücudumuza gerekli olan vitaminleri ya tükettiğimiz yiyeceklerden veya ilave vitamin takviyesiyle sağlamamız gereklidir.

A, E, D, K vitaminlerinden oluşan yağda eriyen vitaminler sentezleri için kolesterol gerektiren ve yağ dokusunda depolanıp ihtiyaç anında salınabilen vitaminlerdir.

B vitamini ve C vitamini ailesinde olan vitaminler ise suda erir ve vücutta depolanmazlar. Bu vitaminleri günlük belirli ölçülerde dışarıdan alınması gerekir. Vitaminler sağlığımıza önemli olduğu kadar güzelliğimiz içinde çok önemlidir.

Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A Vitamini: Vücudun Enfeksiyonlara karşı direncini artıran A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar, saçta ve tırnakta kırılmalar, görme bozukluğu, yüksek tansiyon, halsizlik, ciltte kuruma ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülür.

B1 Vitamini: Sinir sisteminin sağlığını korumak için önemli olan B1 vitamin eksikliği sinir sistemi, algı zayıflığı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, bacak, baldır kaslarında ağrı, kramplar oluşur, el ve ayaklarda şişme meydana gelir.

B12 Vitamini: Hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan B12 vitamininin uzun süre eksik olması kansızlığa yol açar. B12 eksikliğinde devamlı halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, cilt renginde soluklaşma, çarpıntı, algı ve hafızada zayıflık görülür.

B6 Vitamini: Kan hücrelerinin üretimini sağlayan B6 vitamini eksikliği halsizlik, aşırı yorgunluk ve baş dönmesi yaşanması. Hızlı nefes alıp verme ihtiyacı duyulması, devamlı ishal veya kabızlık görülür, diş eti kanamalarını sıklıkla görülür, konsantrasyon eksikliği ve ara, ara çarpıntı olması ile kendini belirtir.

C Vitamini: Kan dolaşımını düzenleyen C vitamini yeterli miktarda alınmaması dolaşım sistemi rahatsızlıkları, güçsüzlük, yorgunluk, eklem ve kaslarda ağrı, vücutta kolay morluklar oluşması ve ciltte kırmızı, mavi renkte morlaşmalar ve noktalar oluşması. Kolayca enfeksiyona yakalanma, yaraların zor iyileşmesi, diş etinde renksizlik ve kanama oluşması, kilo kaybı ve kemiklerde değişiklik oluşması görülür.

D Vitamini: iskelet sisteminin gelişmesi ve güçlenmesini sağlayan D vitamini eksikliğinde depresyon başlangıcı, nedensiz yere üzüntü hissi olması, kaslarda zayıflama, kas krampları, yüksek tansiyon, baş ağrısı, soğuk algınlığı, grip ve tüm vücutta bulunan kemiklerde, eklemlerde ağrı ve halsizlik görülebilir.

E Vitamini: Antioksidan özelliği olan E vitamini eksikliğinde kas zayıflığı, yürüyüşte zorlanma, kalp rahatsızlığı, uyuşukluk, çocuklarda büyüme ve gelişim problemleri görülür.

K Vitamini: Kan pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini eksikliğinde vücudun bağışıklık sistemi zayıflar, kolaylıkla hastalıklara yakalanılır, yaralar ve kesiklerde geç iyileşme görülür, diş etlerinde, akciğerde, idrar yollarında ve deride kanamalar görülür.

Vücudumuz için gerekli olan vitaminleri günlük beslenmemizde meyve, sebze, süt ürünleri, hububat, et, yumurta gibi besinler tüketmek gerekir +vitamin takviyesi alınmalıdır.
" } ] }