{ "title": "Vitamin Çeşitleri", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/vitamin-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 03:47:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Vitamin çeşitleri, yağda eriyebilen ve suda eriyebilen vitaminler olarak iki gruba ayrılır.

Yağda çözünen vitamin grupları; D vitamini, A vitamini, E vitamini ve K vitaminleridir. Yağda eriyen vitaminler besinlerden alındıktan sonra karaciğerde depo edilir.

Suda eriyen vitaminler; B vitamini ve C vitaminleridir. Suda eriyen vitaminleri vücudumuz besinlerden aldıktan sonra fazlasını idrar yoluyla dışarı atar.

Vitaminlerin günlük olarak tüketilmeleri aslında her bir vitamin çeşidi için geçerlidir ancak suda eriyen vitaminler idrarla dışarı atıldıkları için daha kritik bir öneme sahiptirler.

Vitaminler vücudumuza enerji vermezler. Vitaminler metabolizmamızda görev alırlar ve bu görev düzenleyicilik görevidir. Yani enzimlerin ya da hormonların yapısına katılırlar, onların çalışmalarına yardımcı olurlar. Vitamin eksiklikleri vücudumuzda ciddi sorunlar ortaya çıkarır. Günlük ihtiyaç duyduğumuz kadarını, dengeli beslenerek yiyeceklerden alırız. Bu vitamin çeşitlerinin vücutta aldığı görevler ve eksikliklerinin ne gibi rahatsızlıklar oluşturduğu sırasıyla anlatacak olursak;

A vitamini: Gece görüşümüzü üzerinde etkilidir. Eksikliğinde görülen rahatsızlık ise gece körlüğüdür. Genel olarak bulunduğu besinler ise; havuç, yeşil sebzeler, karaciğer, süt ve yumurta sarısıdır.

D vitamini: Bağırsaklardan kalsiyum emilimini sağlar kemik ve dişlerin yapısına katılır. Eksikliğinde görülen rahatsızlık ise raşitizm yani kemik hastalığı, kemiklerin gelişememesi ve şekil bozukluğu rahatsızlığıdır. Genel olarak bulunduğu besinler ise; yeşil sebzeler, yumurta sarısı, süt ve balık yağıdır.

E vitamini: Üreme organlarının büyümesinde ve gelişmesinde rol alırlar. Eksikliğinde görülen rahatsızlık ise kısırlık'tır. Genel olarak bulunduğu besinler; yeşil sebzeler, bitkisel yağlar, yumurta sarısı, et ve tahıllardır.

K vitamini: Kanın pıhtılaşması ve yaralanmaların iyileşmesinde etkin rol oynar. Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir ve yaralanmalarda kanama oranı artar. Bulunduğu besinler ise; yeşil sebzeler, süt ve yumurtadır.

C vitamini: Vücudumuzdaki genel görevi bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Eksikliğinde Skorbüt yani halsizlik sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkar. Bulunduğu besinler ise; yeşil sebzeler, turunçgiller, biber ve domates gibi besinlerdir.

B vitamini: Vücudumuzda çeşitli metabolik olayları düzenler. Eksikliklerinde çeşitli metabolik rahatsızlıklar ortaya çıkar. Genel olarak yeşil sebzeler, süt ve yumurtada bulunurlar.

B1 vitamini: Sinir sistemimiz ve kaslarımız için gereklidir. Eksikliğinde hafıza kaybı, iştahsızlık, dikkat eksikliği huzursuzluk meydana gelir.

B2 vitamini: bu vitamin çeşidinin eksikliğinde saç dökülmesi, kilo kaybı, gelişim sorunları, katarakt ve sindirim sistemi sorunları baş gösterir.

B3 vitamini: Vücudumuzdaki hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Eksikliğinde depresyon, hayal görmeler, uyuşma ve karıncalanmalar, kasılmalar, sinir iltihapları meydana gelir.

Vitamin çeşitleri olan A, D, E ve K vitaminleri yani yağda eriyen vitaminler, vücudun ihtiyacı olduğu anda kullanılması sebebiyle bu vitamin çeşitlerinin aşırı dozlarda alınması yan etkilere ya da vitamin zehirlenmelerine yol açtığı bilinmektedir. Vitamin çeşitleri kullanılırken doğal olarak yani günlük sağlıklı beslenerek vitamin ihtiyacımızı karşılamalı, doğal olmayan vitamin çeşitlerini hap ve benzeri doğal olmayan vitamin çeşitlerini kullanmamaya özen göstermeliyiz. Doğal yollardan olmayan vitamin çeşitlerini kullanmak için mutlaka Uzman bir hekim tarafından teşhis ve tedavi olmalı, Uzman hekimin görüşlerine başvurulmalıdır.
" } ] }