{ "title": "K Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/k-vitamini(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:01:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
K vitamini, yağda çözünme özelliği olan vitaminlerden biridir. Vücutta yağ dokusu ve karaciğerde depolanan K vitamininin en büyük görevlerinden biri kan pıhtılaşmasını sağlamaktır. K vitamini pıhtılaşma vitamini olarak da bilinmektedir. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlar, kemikleri kırıklara karşı korur, menopoz sonrası dönemde kemik kaybını azaltır, damar sertliğini engelleyici etkisi vardır. Prostat ve karaciğer kanserinin gelişme riskini azaltır. K vitamini eksikliği vücutta çok görülen bir sorun değildir. Günlük tüketimi yapılan sebzelerin çoğu K vitamini bakımından zengin olduğu için K vitamini eksikliği çok sık rastlanan bir durum değildir. Ayrıca bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin de K vitamini üretebilme özellikleri vardır. Devamlı ya da uzun süre antibiyotik kullanımı K vitamini emilimini önler. Ayrıca, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, kan inceltici ilaç kullanmak, safra kesesi hastalıkları, kistik fibrozis , çölyak hastalığı ve birinci derece yanıklar K vitamini eksikliğine yol açabilir.

Günlük alınması gereken K vitamini miktarı ne kadardır?

K vitamini gereksinimi kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bazı hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçlar K vitamini ihtiyacını arttırabilir. Düzenli ilaç kullanan kişiler ne kadar K vitamini ihtiyacını öğrenmek için doktora başvurmalıdır.
K vitamini hangi hastalıklardan korunmak için ve hangi hastalıkların tedavisinde önemlidir?
K vitamini eksikliği ya da fazlalığında neler yaşanır?

K vitamini fazlalığı vücutta herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Yapılan bir araştırmaya göre günlük önerilen K vitamini ihtiyacından 4 kat dahi fazla alınsa herhangi zararın olmadığı tespite dilmiştir.

K vitamini eksikliği nedeniyle âdet kanamasında yoğunluk, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan görülmesi, morarma, çabuk yaralanma, yaraların geç iyileşmesi gibi şikâyetler yaşanabilir. K vitamini eksikliği uzun süre devam ederse kemik kaybı ve kemik yoğunluğunda azalma ortaya çıkabilir. Ayrıca yine K vitamini eksikliğine bağlı olarak damar sertliği, hücrelerde kalsiyum birikmesi ve böbreklerde taş oluşumu gibi şikâyetler meydana gelebilir.

K vitamini içeren besinler nelerdir?

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin düzenli şekilde tüketilmesi ile vücuda yeterince K vitamini alınır ve K vitamini eksikliği yaşanmaz. Farklı sağlık sorunu nedenleriyle K vitamini ağırlıklı beslenmesi gereken kişiler aşağıdaki listede bulunan besinleri beslenme listesine ekleyerek K vitamini eksikliğinden korunabilir. Aşağıdaki listede bulunan bazı yiyeceklerin herkes tarafından tüketilmesi doğru olmayabilir. Bu nedenle K vitamini eksikliği yaşayan kişilerin ilk olarak bir doktora danışması ve doktor tavsiyesi ile bir beslenme programı oluşturması gerekir.

Fesleğen: Kurutulmuş ya da öğütülmüş olarak 1 çorba kaşığı fesleğen 77.2 mcg K vitamini barındırır. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan K vitamininin tümünü karşılamak için yeterlidir. Fesleğen yemeklerin ya da salataların içine eklenerek günlük düzenli olarak kolaylıkla tüketilebilir.

Adaçayı: 1 çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük gerek duyulan K vitamininin yaklaşık yarısını karşılamak için yeterli olur. Adaçayı çay şeklinde demlenerek de içilebilir. K vitamini içeriği haricinde bakır, magnezyum, demir, C vitamini, A vitamini ve B6 vitamini bakımından da iyi kaynaklar arasında yer alır.

Ispanak: Ispanak yine K vitamini zengini sebzeler arasında yer alır. 2 yaprak ıspanak günlük salatalara çiğ olarak eklenerek tüketildiğinde K vitamini ihtiyacının tümü karşılanabilir.

Taze soğan: Taze soğan K vitamini bakımından mükemmel bir kaynaktır. Hem salatalarda hem de farklı yemeklerin içinde rahatlıkla kullanılabilir. 100 gr kadar taze soğan K vitamini ihtiyacının kat kat fazlasını karşılayacak özelliktedir.

Brokoli: 1 tane orta büyüklükte brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Brokoli çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Karalahana: 30 gr kadar haşlama yöntemi ile hazırlanmış karalahana günlük K vitamini ihtiyacının fazlasını karşılar. A, C, folat, demir, manganez bakımından da zengin bir sebzedir.
" } ] }