{ "title": "K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/k-vitamini-hangi-besinlerde-görülür.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:40", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur, eğer düzenli olarak koyu yeşil yapraklı sebze çeşitlerinden tüketiyorsanız mesela, ıspanak, brokoli, taze soğan vb. Bu besinler ile K vitamini alıyorsunuz. Özellikle K vitamini vücutta karaciğerde ve yağ dokusunda depolanmaktadır. K vitamininin en önemli görevi ise kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağladığı gibi aynı zamanda kemiklerin kırılmasına karşıda korumaktadır. Diğer K vitamini barındıran besinler, marul, kuşkonmaz, böğürtlen, maydanoz, kereviz, soya fasulyesi, havuç, kuru karanfil, pul biber, yaban mersini armut, ahududu, incir, dut, kaju, salatalık turşusu, lahana, kurutulmuş domates vb. Besinleri sayabiliriz.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Fesleğen, kurutulmuş ve öğütülmüş olan fesleğen yaklaşık olarak 77,2 mg K vitamini içermektedir. Vücudun günlük K vitamini ihtiyacının hepsini karşılamaktadır. Mutlaka K vitamini desteği için hem yemeklerde hem de salatalarda bolca fesleğen tüketelim.

Ispanak, 48,3 mg K vitamini, ıspanakta en iyi K vitamini barındıran besindir ve yaklaşık olarak günlük ihtiyacın %60 civarında karşılamaktadır. Özellikle çiğ ıspanak ile hazırlayacağınız salata günlük k vitamini ihtiyacınızı fazlası ile karşılamaktadır. Çünkü bu tür sebzeler pişirildiği zaman vitaminlerini büyük ölçüde kaybetmektedirler.

Ada çayı, kurutulmuş olan ada çayından günde bir yemek kaşığı tüketilmesi kişinin günlük k vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %45 oranında karşılamaktadır. Ayrıca folat, demir, magnezyum, B6 vitamini, C vitamini, A vitamini ve bakır bakımından oldukça en iyi kaynaktır.

Taze soğan hem salatalarda hem de çorbalarda en çok kullanılan taze soğan özellikle tam bir K vitamini deposudur. Ayrıca 100 gram yaklaşık bir kâse doğranmış olarak taze soğan tüketimi günlük K vitamini ihtiyacını yaklaşık olarak 2,5 katında rahatlıkla karşılamaktadır.

Kekik, kurutulan baharatların içinde kekik K vitamini bakımından en zengin bitkidir. Günde bir çay kaşığı kuru kekik tüketmek ihtiyaç duyulan K vitamininin %20'sini karşılamaktadır.

Brokoli, günde bir adet brokoli tüketimi K vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %65 oranında karşılamaktadır.

Brüksel lahanası, günlük tüketimde ihtiyaç duyulan K vitamininin yaklaşık %42'sini karşılamaktadır.

Kara lahana, yaklaşık 28 gram kadar haşlanmış olan kara lahananın yaprakları kişinin günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 1,5 katını karşılar. Ayrıca kara lahana, kalsiyum, A vitamini, folat, C vitamini, manganez ve demir bakımından en zengin besin kaynağıdır.
" } ] }