{ "title": "E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/e-vitamini-hangi-besinlerde-bulunur.jpg", "date": "19.01.2024 01:42:39", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur, insanın vücudu için gerekli olan E vitaminini yeterli derecede alamaması kişinin cildi için zararlı olan güneş ışınlarına karşı korumasız kalmaktadır. Ayrıca vücudunuzda mevcut olan serbest radikallerin özellikle hücre yapılarına zarar vermesine de neden olabilmektedir. Ayrıca bunların dışında damar sertliğinin gelişmesine ve buna bağlı olarak da kalp krizi durumlarına, damar tıkanıklığı sebebi ile göğüs ağrıları ve bacak ağrıları görülebilmektedir. Genel olarak E vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek ve görülme riskini arttırabilecek hastalıklar, prostat kanseri, Alzheimer hastalığı, kolon kanseri, pankreas kanseri ve kalp hastalıkları sayılabilir.

E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur, mısır, buğday tohumu, ay çiçek yağı, soya bitkisel yağlarda E vitamini bakımından oldukça zengin besinlerdir. Ayrıca gün içinde bir avuç fındık, badem ya da fıstık tarzında kuru yemişin tüketilmesi vücudun ihtiyaç duyduğu E vitamini ihtiyacını fazlası ile karşılamaktadır. Genellikle koyu yeşil renkli olan sebzeler ve kahvaltılık tahıllarda en iyi E vitamini barındıran besin kaynaklarındandır. Ayrıca E vitamini barındıran besinler yüksek oranda doymuş yağ, kolesterol ve kalori içerdiği için her kişi açısından uygun olmayabilmektedir.

E Vitamini Barındıran Besinler

Ay çekirdeği, yaklaşık 28 gram E vitamini, kalori bakımından yüksek olan ay çekirdeğini günde bir avuç kadar tüketilmesi E vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilmektedir.

Ispanak, %10 mg E vitamini, genel olarak magnezyum, demir, potasyum ve fosfor bakımından iyi bir besin kaynağı olan ıspanak, aynı zamanda en yüksek miktarda E vitamini barındıran bitkidir. Günlük vücudun ihtiyacı olan E vitamininin yaklaşık olarak %10'unu karşılamaktadır.

Badem, %35 mg E vitamini, badem tüketmeyi seviyorsanız günde bir avuç kadar badem tüketmek kişinin ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.

Pazı, 1,9 mg E vitamini, haşlanmış 100 gram pazı günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %9'unu karşılamaktadır.

Toz acı biber, yemeklerde sıklıkla kullandığımız acı biber günlük 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi E vitamini ihtiyacının %4'ünü karşılamaktadır.

Karalahana, günde 100 gram çiğ karalahana tüketmek E vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %9 karşılamaktadır.

Fındık yağı, günde 1 yemek kaşığı fındık yağı tüketimi vücudun E vitamini ihtiyacını %30 karşılar.

Buğday tohumu yağı, diğer bitkisel yağlar içinde buğday tohumunun yağı E vitamini bakımından daha fazla zengin besin kaynağıdır. Günlük vücudun ihtiyacı olan E vitaminini yaklaşık %14 karşılar, ancak buğday tohumu yağı doymuş yağ barındırmasından dolayı çok dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

Sarımsak, günde 3 ya da 4 adet sarımsak tüketmek kişinin günlük E vitamini ihtiyacının %4'ünü karşılamaktadır.

Yer fıstığı, 2,3 mg, gün içinde bir avuç kadar yer fıstığı tüketmek ihtiyaç olan E vitamininin %12'sini karşılamaktadır.

E Vitamini bulunan diğer besinler, E vitamini Brüksel lahanasında, domates, dolmalık biber, brokoli, soya yağı, fesleğen, köri, papaya, kuru kayısı, toz zencefil, kanola yağı, keten tohumu yağı, fındık, yulaf yağı vb. Besinler sayılabilir.
" } ] }