{ "title": "D Vitamini İçeren Yiyecekler", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/D-Vitamini-Iceren-Yiyecekler-53.jpg", "date": "19.01.2024 23:06:54", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
D Vitamini İçeren Yiyecekler, Günlük hayatında her insan kendi sağlığını koruya bilmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu nedenle bireylerin sağlıklı bir hayat geçire bilmesi için D vitaminine büyük ölçüde ihtiyaçları vardır. D vitamini eksikliği birçok hastalığa neden olabilir. Özellikle de belirli bir yaş üstü insanlarda ve bebeklerde, 5 yaş altı çocuklarda bu risk daha fazladır. Bundan dolayı yaşlılar ve çocuklarda D vitamini eksik edilmemelidir. Uzmanlara göre vücut bitki ve besinlerle D vitaminini tam olarak alamaz. Ancak %20 gibi bir oranı karşılamaktadır. Geri kalan D vitaminini vücut günlük 10-15 dakika kadar güneşe çıkarak tam olarak alabilir. Güneş bu konuda besinlerden sonra ikinci vitamin kaynağıdır. D vitamini özellikle süt ve süt ürünlerinde vs. Bulunmaktadır.

D Vitamini İçeren Yiyecekler

Süt: Tam yağlı süt ve bu sütle yapılan peynirler kalsiyum açısından zengindir. Kemik gelişimini sağlar. Kanser riskini ve kan basıncını azaltır diş çürümesini önler.

Balıklar: Balıkların D vitamini açısından önemi büyüktür. Özellikle de yağlı olan balıklar örneğin somon, ton balığı ve uskumru D vitamini açısından büyük önem taşır.

Balık Yağı: D vitamini eksikliği görülen kişilere önerilir. Çünkü bir yemek kaşığı balık yağı günlük ihtiyacın 3.5 katı D vitamini içermektedir.

Yumurta: Yumurta D vitamini ve protein açısından oldukça zengindir. Bu nedenle günlük 1 yumurta tüketilmelidir.

Mantar: Mantarda D vitamini açısından iyidir. Özellikle beyaz düğme mantarını tercih edilir.

Patates: Patates genellikle haşlanmış olarak yenmesi D vitamini açısından daha iyidir.

İstiridye: D vitamini, B12 ve benzeri birçok mineral açısından zenginlik gösterir.

Tereyağı: Tereyağı da D vitamini bakımından besin değeri oldukça yüksektir.

Bunlar D vitamini içeren yiyeceklerden sadece bazılarıdır. Bunların yanı sıra balık karaciğeri, yoğurt, süt tozu, karaciğer, nohut, yeşil mercimek, yulaf ezmesi, tofu, soya sütü ve soya ürünleri vs. Yiyeceklerde bulunur. D vitamini fazla kullanıldığında kalp krizine neden olabilir, böbrekte kireçlenmeye, diyabete neden olabilir.
" } ] }