{ "title": "D Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/d-vitamini-eksikligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:43:56", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
D vitamini eksikliği epeyce sık görülebilen bir vaziyettir. Ülkemizde izah edilmiş bir bilgi yok fakat hayat genelinde erişkin nüfusun %20'sinden fazlasının bu vitaminin eksikliğini içinde bulunduğu düşünülmektedir. İhtiyar bayanlarda ise bu oran %50'lere denli çıkmaktadır. Vücudun güneş ışınlarıyla D vitamini üretme kapasitesinin azaldığı ilerlemiş yaş, gıdalarla beraber edinilen yağın sindirilmesini engelleyen sindirim rahatsızlıkları, koyu cilt rengi, kolesterol, epilepsi ilaçları en başta olmak üzere birtakım ilaçlar bu vitaminin eksikliğine yol açar.

D Vitaminine Neden İhtiyacımız Var?

D vitamininin başlıca misyonu gıdalar yöntemiyle edinilen kalsiyum ve fosforun işlenmesidir. Kalsiyum ve fosfor kemik sıhhati amaçlı son derece mühim minerallerdir. Buna bağlı olarak D vitamini amaçlı öncelikli olarak kemik sıhhatinin korunması amaçlı mühim bir vitamin diyebiliriz. Kemiklerin kuvvetli olması amaçlı D vitaminine ihtiyacımız var fakat D vitamini eksikliğinde yalnızca kemiklerimiz zayıflamıyor. Uzunca müddetli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, bunalım benzeri birçok önemli hastalığı tetiklediği biliniyor.

Vücut D Vitaminini Ne Türlü Üretir?

Güneş enerjisi cildimizdeki bir kimyasalı, D3 vitaminine çevirir. D3 vitamini karaciğere ve oradan böbreklere taşınır. Böbrekler D3 vitaminini, etkin D vitaminine dönüştürür. D vitamini eksikliği kendisini adale ve kemik ağrıları, adale zayıflığı ve kemik zayıflığı ya da adale spazmlarıyla gösterebilir.

D Vitamini Ne İşe Yarar?

D vitamininin en malum yararı kemik sıhhatini korumasıdır. Bağırsaklarda kalsiyumun fazladan emilmesini sağlayarak kemiklere güç katar. D vitamini eksikliğinde beden besinlerdeki kalsiyumun sadece %10-15 kadarını alabilir ve bu oran yetersizdir. Normal koşullarda ise bu oran %30-40 civarındadır. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kemik yumuşaması hastalıklarının görülmesine yol açar. Gelişmiş ülkelerde her 2 hastalığa da kimi zaman rastlanır. Ne var ki yabancı bir kemik rahatsızlığının, milletçe içinde kemik erimesi olarak malum osteoporozun yükselişte meydana geldiği söylenebilir. D vitaminin vücudu üst solunum yolu enfeksiyonu benzeri farklı enfeksiyonlara karşı güçlendirdiği ve gribe karşı savunduğu bilinmektedir.

D Vitamini Açısından Zengin Besinler

D vitamini az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğundan beslenme yöntemiyle vücudun gereksinim duyduğu ölçüsü bitirmek epeyce kolay değildir. Bu bölgede yapılan bazı tetkiklerde aşağı yukarı bir bireyin D vitamini gereksiniminin yalnızca %20'sini besinler tarafından aldığını işaret etmektedir. Aşağıda bulunan gıdaları tüketmenin yanında yeteri denli güneşe çıkmak vücuda gereken D vitamininin imalatının bitirmesine destekçi olacaktır. Bununla beraber listemizde bulunan gıdaların bazıları yüksek kolesterol içerdiğinden herkesin itinalı olarak tüketmesi uyumlu olmayabilir. Bu sebeple ilk olarak bir uzmana danışarak gıdalar yöntemiyle D vitamini kullanımı amaçlı beslenme teklifi almanız daha gerçek olacaktır.
" } ] }