{ "title": "C Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/c-vitamini(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:00:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
C vitamini, diğer adı ile Askorbik olarak bilinen C vitamini suda çözünme özelliği olan vitaminlerden biridir. Bu özelliği nedeniyle vücutta depolanamaz. Vücuda alınan C vitaminin fazlası idrar ve ter yolu ile vücut dışına atılır. Depolanma özelliği olmadığı için birçok hastalıktan korunmak için vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini günlük vücuda alınmalıdır. C vitamini bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, kıkırdak, cilt, bağ, kan damarları ve tendonlar için oldukça önemli bir vitamindir. C vitamini eksikliği yaşandığında artrit, kanser, kalp ve damar hastalıkları, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın oluşma riski artar. Vücutta yaşanan C vitamini eksikliği nedeniyle ciltte oluşan yaraların kapanma süresi daha geç olur, cilt, saç, diş, dişetleri olumsuz anlamda etkilenir. C vitamini birçok gıdada bulunduğu için takviye yerine doğal yollardan alındığında daha sağlıklı olur. C vitamini bakımından zengin gıdalar ayrıca vücut için faydalı olan birçok mineraller bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

C vitamini hangi besinlerde bulunur?

Çilek: Çilek C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan meyvelerden biridir. 1 tane orta büyüklükte çilek günlük C vitamini ihtiyacının %7'sini karşılar. Orta büyüklükte bir kâse çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tümü karşılanabilir. Çilek aynı zamanda lif, manganez ve folat bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

Kırmızı ve yeşil acı biber: 100 gr kadar biber yaklaşık 240 mg C vitamini içerir. 240 mg C vitamini yetişkinlerin C vitamini ihtiyacının neredeyse 4 katına denk gelir. Günlük 1 tane yeşil ya da kırmızı acı biber tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Biber C vitamini haricinde, K vitamini, A vitamini, fosfor, bakır ve manganez bakımından da en iyi kaynaklar arasında yer alır.

Taze baharatlar: Örneğin Yarım tatlı kaşığı kurutulmuş kekik günlük C vitamini ihtiyacının %2'sini karşılayabilecek özelliktedir. Aynı şekilde kurutulmuş nane, maydanoz gibi besin maddeleri de günlük ihtiyacın bir kısmını karşılamak için yeterli olur.

Brokoli: 100 gr pişmemiş brokoli günlük C vitamini ihtiyacından daha fazlasını karşılayabilir. Brokolinin vitamin değerinden bir şey kaybetmemesi için çiğ ya da buhar yöntemi ile pişirilerek tüketilmesi gerekir. Haşlanarak hazırlanıyorsa kaynar suyun içinde çok fazla bekletmemeye özen gösterilmelidir.

Karnabahar: Potasyum, çinko, demir, kalsiyum, folat, B6 vitamini, K vitamini fosfor gibi hem vitamin hem de mineraller bakımından zengin sebzelerden biridir. Ayrıca en iyi C vitamini kaynaklarındandır. 100 gr kadar karnabahar günlük C vitamini ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılar.

Portakal: C vitamini bakımından zengin olan en popüler besinlerden biri portakaldır. 1 tane orta boy portakal tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Ancak mide ile alakalı problem yaşayan kişiler için önerilmeyen meyvelerden biridir. Çünkü midede fazla asit salgısına yol açabilir.

Kavun: 2 ince dilim kavun günlük C vitamini ihtiyacının %60 kadarını karşılayacak özelliktedir. Ancak çok fazla şeker içeren bir besin olduğu için dikkatli tüketilmelidir. Kavun C vitamini haricinde besin lifi, folat, A vitamini, niasin gibi maddeler bakımından da en iyi kaynaklardan biridir.

Günlük ne kadar C vitamini alınmalıdır?

C vitamini vücutta serbest radikallerin enden olduğu birçok hasardan korunmaya yardımcı bir vitamindir. Mükemmel bir antioksidandır. Vücutta hava kirliliği, güneş, sigaranın yol açtığı birçok olumsuzluğa karşı koruyucudur. Vücut hücre onarımı, kolajen ve yaraları iyileştirmek amacıyla proteine ihtiyaç duyar. Beraberinde C vitamini vücuda bitkiler yolu ile alınan demir mineralinin emilimini arttırır ve vücudun sağlığını korur. C vitamininin bu faydalarından yararlanmak amacıyla düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Günlük C vitamini ihtiyacı kişinin yaşı, sağlık durumu, cinsiyeti gibi birçok nedene bağlı olarak değişebilir. Örneğin, 7-12 ay arası bebeklerde 50 mg, 1-3 yaş arası çocuklarda 15 mg, 4-8 yaş arası çocuklarda 25 mg, 9-13 yaş arası çocuklarda 45 mg, 14-18 yaş arası erkeklerde 75 mg, 14-18 yaş arası kızlarda 65 mg, erişkin erkeklerde 90 mg, erişkin kadınlarda 75 mg, gebelik döneminde 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg C vitaminine ihtiyaç duyulur.
" } ] }