{ "title": "C Vitamini Meyveler", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/C-Vitamini-Meyveler-32.jpeg", "date": "20.01.2024 03:10:02", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "C vitamini meyveler: İnsanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gereken, suda çözünebilen bir vitamin çeşididir. İnsan vücudu bu vitamini bizzat üretemediği için, dışarıdaki gıdalar tüketilerek vücuda alınması gerekmektedir. C vitamini, özellikle suda çözünebilen vitaminlerden biri olması nedeniyle, vücut kendiliğinden depolanması asla mümkün değildir. Vücudun Aldığı C vitamininin fazlası ise idrar veya ter yolu ile vücuttan atılmaktadır. Bundan için de C vitamini her gün tekrardan vücuda sağlık için alınması zorunluluktur.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan C vitamini, aynı zamanda çok mükemmel bir antioksidandır. Ayrıca C vitamini, bağ doku, kıkırdak, deri, tendon ve kan damarlarının tazelenmesine destek olmakta ve kolaj üretimine katkı vermektedir. Ayrıca C vitamini, bedene besinler yardımı ile alınan demir mineralinin emilimine destek olmaktadır. Bundan dolayı, demir eksikliği olan kişilerin C vitamini içeren besinlerden yararlanması tavsiye edilmektedir.

C vitamini eksikliğinde oluşabilecek sorunlar

C vitamininin yeterli miktarda alınamaması neticesinde ortaya çıkabilecek olan bazı sağlık sıkıntıları ise; artrit (Eklem iltihabı hastalıkları), kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi çok ciddi rahatsızlıklar olabildiği gibi, diş ve diş eti sıkıntıları, yaralarda geç olan iyileşme nedeni ve cilt ve saç problemleri biçiminde de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle Askorbik Asit olarak tanınan C vitaminin sağlığa yararları arasında gösterilen felç ve inme riskini azaltması, soğuk algınlığı tedavisi, iskorbüt tedavisi, bağışıklık sistemini destekleme, kurşun toksisite tedavisi, katarakt, hiper tansiyonu düşürme kanser tedavisi dahil cildin elastikliğini arttırır, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, astım tedavisinde çok etkilidir c vitaminini, birçok sebze ve meyve yolu ile direk vücuda alınabildiği için, sağlık hekimleri tarafından, vitamin takviyeleri alınması tavsiye edilmemektedir. Bu takviye yapmak yerine, günlük olarak bütün sebze ve meyveyi eşit ve dengeli bir biçimde tüketmek çok daha sağlıklı olabilmektedir.

C vitamini içeren meyveler

Kuşburnu, Kuru üzüm, Frenk üzümü, Kivi, Trabzon hurması, Mürver, Bektaşi üzümü, Papaya, Çilek, Portakal, Limon, Kavun, Greyfurt, Ahududu, Mandalina, Passion Fruit, Armut, Lime, Böğürtlen, Kızılcık, Yaban mersini, Üzüm, Kayısı, Erik, Karpuz, Muz, Ananas, Avokado, Kiraz, Şeftali, Elma, Salatalık, İncir, muşmula. Mango.

" } ] }