{ "title": "C Vitamini İçeren Besinler", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/c-vitamini-iceren-besinler.jpg", "date": "21.01.2024 13:38:46", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "C vitamini içeren besinler, kişinin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli bir hale gelmesini sağlayan C vitamini en iyi antioksidan görevini üstlenmektedir. Hatta kişiler genellikle C vitamini yeterli derecede almak için vitamin hapları kullanmaktadır. Aslında hayatımız boyunca yediğimiz besinler ile C vitaminini yeterli derecede vücudun alınması oldukça kolay olmaktadır. C vitamini aslında vücutta depolanmıyor, hatta fazlası kişinin vücudundan atılmaktadır. Bunun için günlük uygun miktarlarda C vitamini almaya özen gösterilmelidir.

C vitamini içeren besinler

Biber, 100 gramda 120-240 mg C vitamini, yeşilbiber ve acı biberlere de diğer tatlı olan biberlere oranla daha fazla C vitamini barındırmaktadır. Günde birkaç adet çarliston biber yemek ya da bir tane kırmızıbiber yemek vücudun C vitamini ihtiyacını karşılayabilmektedir. Özellikle dolmalık biber C vitamini bakımından oldukça zengin bir sebzedir, fakat dolmalık biber pişirilerek tüketildiği için C vitamini oranı genel olarak düşmektedir.

Maydanoz, 100 gramda 135 mg, C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Fakat maydanozun günlük vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini ihtiyacını tamamlaması için bir demet tüketilmesi gerekmektedir.

Kivi, 100 gramda 93 mg C vitamini, bir kivi yaklaşık olarak 60 ile 70 gram olduğu varsayılır ise günlük ihtiyaç duyulan C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılayabilmektedir. Kivi hem tatlı hem de sulu bir meyve olmasından dolayı ucuz bir vitamin deposu olarak görülebilir.

Karalahana,100 gramda 120 mg C vitamini, özellikle iyi bir besin deposu olan kara lahana çoğunlukla pişirilerek tüketildiği için vitamin değerini kaybetmesinden dolayı mümkünse çiğ olarak yenmesi tercih edilmelidir.

Brokoli, 100 gramında 90 mg C vitamini, brokoli eğer pişirilerek yenecek ise kısa süre buharda haşlanarak tüketilmelidir. Çünkü bu sayede brokolinin vitamin kaybı biraz daha az olmaktadır. Ayrıca salatalarda çiğ ve taze olarak tüketilmesi çok daha faydalı olmaktadır.

Turunçgiller, 100 gramında 50-60 mg C vitamini, portakal, mandalina, limon ve greyfurt en sık olarak bilinen en iyi C vitamini barındıran besinlerdir. Ancak vitamin oranları meyvelerin arasında değişmektedir. Çoğunlukla kabuğu oldukça ince olan meyvelerde C vitamini daha fazla bulunmaktadır. Bu meyvelerin kabukları ile vitamin oranları hesaplanırken, aslında kabuğu soyularak tüketilen tarafı vitamin bakımından daha faydalı olmaktadır. Genellikle günlük C vitamini ihtiyacının karşılanması için büyük bir greyfurt ya da portakal tüketimi rahatlıkla karşılayabilmektedir.

Çilek, 100 gramında 60 mg C vitamini, özellikle bahar aylarında en fazla tüketilen meyve çeşidi çilektir. Günde bir avuç kadar çilek tüketimi vücudun ihtiyacı olan C vitaminini kolaylıkla karşılayabilmektedir.

Ananas, 100 gramında 48 mg C vitamini, eğer C vitamini barındıran meyveleri ekşi sebzeleri de tatsız buluyorsanız ananas faklı bir alternatiftir. Çoğunlukla ekşiliği az ve şekeri bol miktarda olan ananas C vitamini almanız için en iyi besin kaynağıdır.

Karnı bahar, 100 gram, 46 mg C vitamini, en iyi mineral ve vitamin deposu olan karnı bahar özellikle C vitamini bakımından zengin olan sebzelerden birisidir. Ancak pişirilerek tüketilmesi C vitaminini kaybetmesinde büyük rol oynar, bunun için buharda kısa süreli buharda haşlanarak tüketilmelidir.

Kırmızı lahana, 100 gramında 57 mg C vitamini, genellikle kırmızı lahana salatada çiğ olarak tüketilmesi C vitamini bakımından büyük avantajdır. Fiyat olarak da uygun olan kırmızı lahana en iyi vitamin deposundan birisidir.

Marul, 100 gram 24 mg C vitamini, marul özellikle C vitamininin yanı sıra A ve K vitamini açısından da oldukça zengin olan bir bitkidir. Göbek salata ve kıvırcık için aynı şeyler söylenemez, ancak düz marulun tercih edilmesi daha faydalıdır.
" } ] }