{ "title": "C Vitamini Ampul", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/C-Vitamini-Ampul-96.jpg", "date": "19.01.2024 20:25:23", "author": "Yunus Ekiz", "article": [ { "article": "C Vitamini Ampul, etki eden madde Vitamin C (Askorbik asit) 500 mg/500 ml'dir. Piyasa Şekilleri,5 ml'lik 5 Ampul ve 2 ml'lik 5 Ampul şeklindedir. Doktor önerisiyle C vitamini ampul şeklinde kullanılabilir.

Kullanım Şekli: Yetişkinlerde C vitamini gereksinimi arttığı durumlarda, skörbüt ve şiddetli yanıklarda genellikli olarak 250-500 mg intravenöz (İ. V) yolla veya intramusküler (İ. M) yolla veya klinik semptomlar devam ettiği sürece uygulanması mümkündür. Günlük doz ise 1 g'a kadar çıkabilir. Günde 6 g'a kadar çıkabilen parenteral dozlar ise normal yetişkinlerde toksisite belirtileri olmaksızın uygulanabilmekte. Operasyon öncesi veya sonrasında yaranın kapanmasını hızlandırmak için 7-10 gün süreyle 1 ampul yeterlidir.

C Vitamini Ampul Endikasyonları: C vitamini eksikliğinin önlenebilmesi ve tedavisinde kullanılır. Skorbüt ve preskorbütik durumlarda, Moeller-Barlow hastalığı, diş eti, kanaması, yara iyileşmesi ve cerrahi girişimler, bağırsak hastalıkları, emilim bozuklukları, uzun süreli enfeksiyon ve ateş, gastrektomi, sigara kullanımına bağlı C vitamini gereksiniminde artış veya C vitamini gereksinimi ortaya çıkabilir.

Kontrendikasyonları: Asidüri veya normal idrar pH'sı veya oksalüri ile görülmekte olan böbrek taşı vakalarına C vitamini verilmemelidir.

C Vitamini Ampul Yan Etkileri: Yüksek dozlarda kullanılması sonucu diyare ve diğer gastrointestinal gibi rahatsızlıklar ve böbrekten kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna neden olduğu belirtilmiştir.

Uyarılar: Uzun süre yüksek dozda tedavi sonucunda idrarda okzalat itrahı artar ve idrarın asitleşmesi okzalat ve sistinin çökmesine neden olur. Bu olgu okzalat nefrolitiyazisi olgularında istenmeyen bir durum olarak geçer. Hemokromatoz, talesemi veya sideroblastik anemisi olan hastalarda demir absorbsiyonunu arttırması nedeniyle zararlı olduğu bilinmektedir.

İlaç Etkileşimleri: Asetil salisilik asit, barbitüratlar ve tetrasiklinler, C vitaminin üriner eliminasyonunu artırırlar. Ayriyeten vitamin C, demirin absorbsiyonunu (Emilimini) artırır. Oral kontraseptifler, seriloplazmin düzeyindeki bir yükselmeye bağlı olarak oksidasyon ile C vitamini düzeyini düşürebilmektedir. Kortikosteroidler C vitamini oksidasyonunu arttırmaktadırlar. Diyabetik hastalarda C vitamini kullanımı idrarda glikoz tayini testlerinde yanlış sonuçların elde edilmesine neden olabilmektedir. Bu tür testlerin yapılmasından birkaç gün önce ise C vitamini kullanımı kesilmelidir. Fakat kan şekeri düzeyleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı bilinmektedir.
" } ] }