{ "title": "Bebeklerde D Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Bebeklerde-D-Vitamini-Eksikligi-11.jpg", "date": "23.01.2024 06:51:51", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "
Bebeklerde D Vitamini Eksikliği, Fiziksel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Anne sütü içerisinde D vitamini bulunsa da bebekler gelişimi için maalesef yeterli olmaktadır. Bu nedenle bebeğin takviye olarak D vitamini alması gerekir. D vitamini gelişmede oldukça önemli bir yere sahip olan bir vitamindir.

D Vitamini Bebeklere Neden Gereklidir?

Kemiklerin büyümesi için D vitamini gereklidir. Ayrıca kemiklerin sertleşmesi ve tamir edilmesi için yine D vitamini gereklidir. D vitamini vücutta bunların dışında oldukça önemli görevleri de vardır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda kemiklerin ve dişlerin gelişimini sağlayan önemli bir vitamindir. Raşitizmi önlemede çok önemli görevi vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda D vitaminin tek faydası kemikler üzerinde olmadığı görülmüştür. D vitaminin ince bağırsaklarda, yüksek tansiyonun düşürülmesinde ve daha birçok hastalığın önlenmesinde ve hastalıklardan korunmasında faydalı olduğu görülmüştür. Bebeklerdeki D vitamini eksikliğini gidermek için güneş ışınlarından faydalanmak gerekmektedir. Ülkemiz güneş ışığı yeterli bir ülke olmasına rağmen maalesef yeteri kadar faydalanılmamaktadır.

Bebeklerde D vitamini eksikliği, bu nedenlerle giderilmesi gerekir. Anne sütündeki D vitamini kolay emilmesine rağmen bebekler için yeterli değildir. Özellikle D vitamini eksikliği bulunan anne ve bebeklerde D vitamini takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Bebek doğmadan önce D vitamini ihtiyacını anneden karşılar ancak annede de D vitamini eksikliği varsa bebekte D vitamini eksikliği ile doğar. Böyle bir durumda daha sonra bebek yeteri kadar D vitamini almaz ve güneş ışığı alamadığı durumda raşitizm görülme riski ortaya çıkar.

Bebeklerdeki D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Bebeklerde D vitamini eksikliği, raşitizmin ortaya çıkmasına neden olur. Raşitizm kemiklerin büyüme esnasında mineralerin yetersizliğin nedeniyle ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Daha çok gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkmaktadır. Hızlı büyüme dönemlerinde D vitamini eksikliği gelişir. Raşitizm En çok 3-24 aylık bebeklerde görülür. Bu dönemde kafa kemiklerinde yumuşama, bıngıldakta genişlik, kaburgalarda tespih tanesi şeklinde bozukluklar, el ve ayak bileklerinde genişleme, göğüs kafesinde çöküklük görülmektedir. Böyle bebeklerde yürümeye başladığında yürüyüş bozuklukları oluşur. Parantez bacak hastalığı görülür.

Bebeklerdeki D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

Bebeklerde D vitamini eksikliği, tedavisinde D vitamini takviyesi yapılır. D vitamini günlük verilebileceği gibi doz olarak da verilebilir. Tabi sadece D vitamini vermek yeterli değildir. Aynı zamanda kalsiyum desteği de yapılmalıdır. Verilecek olan vitaminin dozu mutlaka bir doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü D vitamini doktor önerisi dışında yüksek dozlarda kullanıldığı zaman D vitamini intoksikasyonu gerçekleşebilir. İntoksikasyonda yorgunluk, kusma, bulantı, iştahsızlık, kabızlık, ülser, karın ağrısı, susuzluk, kaslarda kuvvetsizlik, hipotani, hiper tansiyon, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğine giden sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde D vitamini eksikliği, istenilmeyen önemli rahatsızlıklara neden olur. D vitamini suda kolay çözülebilen bir vitamindir. Bebeklerde özellikle D vitamini Eksiliğini gidermek için yeterli seviyede güneş ışığı almalıdır. Günde en az 15-20 dakika güneş ışığına çıkması gerekir. Bunun dışında doktor kontrolünde D vitamini takviyesi de alması gereklidir. Özellikle 2 yaşına kadar bebeklere bu takviyeye devam edilmelidir. Böylece istenmeyen hastalıkların önüne geçmiş oluruz.
" } ] }