{ "title": "Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Bebeklerde-B12-Vitamini-Eksikligi-12.jpg", "date": "22.01.2024 00:54:38", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Bebeklerde B 12 Vitamini Eksikliği, B 12 vitamini meyve ve sebzelerle alınabilen bir vitamin şekli değildir. B 12 vitamini kırmızı et, et ürünleri ve yumurta tüketimiyle sağlanır. Tıbbi olarak asıl adı siyanokobalamin veya kobalamin olarak bilinir. Fakat halk dilinde B 12 vitamini olarak kullanılır. B 12 vitamini eksikliği çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı çok dikkatli olunmalıdır. Bebeklerde B 12 vitamini eksikliği genellikle kansızlığı olan vejeteryen ya da az et tüketen annelerin sütüyle beslenen bebeklerde görülmektedir. B 12 vitamini bebeklerde nadir görülen bir hastalıktır. Bebeklerde büyümeyi ve gelişimi etkilemektedir. Neyse ki tedavi edilebilir bir hastalıktır. B 12 vitamini eksikliği bebeklerde ilk 6-12 aylarda erken fark edilmeyebilir. Fark edilmediği taktir bebek 2-2,5 yaşında ancak 1 yaşında yapması gereken hareketleri yapar. B 12 vitamini eksikliğini bebeklerde anlaya bilmek için kan ya da idrar tahlili yapmak gerekir. Böyle bir eksikliği olduğunu düşünen ailelerin çok zaman kaybetmeden idrar veya kan tahlili yaptırmaları şarttır. Bebeklerde ve genel olarak bütün insanlarda B 12 vitamini vücut için hayati önem taşır ve vücuttaki tüm hücrelere gereklidir. Vücutta depolama amaçlı günlük vitamin alımı şart değildir. B 12 vitaminini eksikliği bebeklerde aynı zamanda beyin gelişimini de önemli bir biçimde etkiler. Kırmızı et, et ürünleri, yumurta, sakatat denilen hayvan karaciğeri, yürek ve böbreklerinde, tavuk ve balık etinde de zengin olarak B 12 vitamini bulunur. Annenin bu nedenden dolayı yeterli miktarda bu besinlerden tüketmesi gerekir. Dolaylı olarak emzirme yöntemiyle anneden bebeğe süt yoluyla B 12 vitamini geçmiş olur. Bebeğin beyinsel ve fiziksel gelişimi sağlanmış olur.

Bebeklerde B 12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde B 12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Bebeklerde B 12 Vitamini Fazla Alımının Sonucu Nedir?
Bebekler dolaylı olarak 1 yaşına kadar anneden süt emme yoluyla tükettiğinden fazla olma olasılığı pek yoktur. Daha büyük çocuklar ve insanlarda fazla alımının yapılan araştırmalara göre herhangi zararlı görülmemiştir." } ] }