{ "title": "Balık Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/Balik-Vitamini-61.jpg", "date": "20.01.2024 07:12:32", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Balık vitamini, Yağların yücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturduğu düşünüldüğünde balıkta bulunan vitaminlerin insan için ne kadar gerekli olduğunu daha iyi anlarız. Çünkü balığın büyük bir kısmı uçuçu omega yağ asitlerinden oluşur. Balık vitamini içeriğinde yağlardan başka proteinler de bulunur. Derinlerde yaşayan uskumru, somon, gibi balıklar omega yağ asitleri yönünden daha zengindir. Fakat levrek, çupra, gümüş, mercan gibi normal deniz balıkları daha lezzetli ve diğer besin içeriklerine sahiptirler.

Balıkların özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte yoğun olarak balıklarda E vitamini, riboflavin, niasin, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Yapılan araştırmalarda haftada iki gün balık tüketen kişilerin kalp damar sağlığında önemli düzelmeler olduğu gözlemlenmiştir.

Balıklarda hangi vitaminler bulunur?

Ton balığı; önemli bir besin türü olan bu balık, endüstriyel olarak Dünya'nın her tarafında yoğun olarak tüketilmektedir. Bunun nedeni omega 3 yönünden oldukça zengin olmasıdır. Ton balığı aynı zamanda hacim olarak da büyük bir balıktır. Derin sularda yaşar. Hacmi büyük olduğundan avcılar tarafından sık sık avlanırlar. B6, B12 vitamini, A ve E vitamini, riboflavin ve tiamin vitaminleri bulunur. Bunlarla birlikte düşük miktarlarda birçok protein ve yağ çeşidini bünyesinde barındırır.

Uskumru; Derin balık türlerinden olan bu balıkta da A, C vitamini, riboflavin, B6, B12 niasin, tiamin gibi çok değişik protein ve yağ çeşitleri bulunur. Omega 3 ve 6 yönünden oldukça zengindir. Haftanın bir gününde bu balıktan tüketmek sağlığınız için önemlidir.

Hamsi; Ülkemiz, Karadeniz'inde beslenme ve barınma alanı bulur. Balık küçük boyutlu olmasına rağmen kış aylarında yağlanır ve lezzetlenir. Omega 3, 6, 9 ve 12 yönünden oldukça zengin olan bu tür fiyatının düşüklüğü ile herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir balıktır. Hamsinin içinde bulunan A, C ve E vitaminleri güç ve zindelik verirken aynı zamanda hastalıklara karşı korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek içinde oldukça olumlu etkileri vardır.

Yapılan araştırmalar haftanın iki günü hamsi yiyen insanların beyin kıvrımlarının daha girinti ve çıkıntılı olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda problem çözme başarısı bu kişilerde daha fazladır. Hamsi içinde ayrıca tiamin, niasin, folat, vb. Gibi insan sağlığı için önemli vitaminler bulunur.

Somon; bu balık türü ülkemiz de alabalık olarak isimlendirilir. Soğuk su balığıdır. Derin ve soğuk sularda yaşayanları ve soğuk akarsularda yaşayanları vardır. Omega yağ asitleri yönünden oldukça zengin içeriği sahiptir. Ülkemiz soğuk akarsularında yaşayan alabalıklar kırmızı benekli ve oldukça lezzetlidir. Yurt dışından getirilen somonlar endüstriyel kaygılar ile üretildiğinden dondurularak uzak tüketicilere ulaştırılır. Bu durum balığın besin değerini ve lezzetini düşürür. Bu nedenle ithal somonlar yerine yerli alabalık tüketmek daha mantıklıdır.

Omega 3 yağ asitleri, bu asitler, merkezi sinir sisteminin işlevleri için önemlidir. Omega 3 beyin sinirlerinin etrafını sararak hafıza kaybı ve diğer beyinsel hastalıkların azalmasını sağlamaktadır. Aizheimer hastaları mutlaka omega 3 balık yağı asidi kullanmalıdır.

B12 vitamini; kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol üstlenirken aynı zamanda DNA oluşumunda gelecek nesillerin daha güzel ve sağlıklı olmasını sağlar.
" } ] }