{ "title": "B9 Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b9-vitamini.jpg", "date": "21.01.2024 09:55:29", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "B9 Vitamini, diğer bir adı Folik asit ismi ile bilinen B grubunda mevcut olan bir vitamindir. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerde yaygın olarak görüldüğü için bu isim verilmiştir. Genellikle B9 vitamini karaciğerde depolanabilmektedir, ancak bağırsaklarda bazı bakteriler tarafından da üretilebilir. B9 vitamini çoğunlukla dayanıksız olmasından dolayı ısı etkenlerinden, ışıktan, pişirilmesi ve beklemesi durumunda özellikle tahrip olmaktadır. Kişinin vücudundaki bütün biyolojik durumlarda çok sık rol almasından dolayı B9 vitamini meydana gelebilecek kalp- damar hastalıklarının riskinde, oluşabilecek tümörlerin önlenmesinde, kan hücrelerinin yapımında ve çoğalmasında, bağışıklık sistemindeki antikorların oluşmasında B9 vitamini oldukça gereklidir. B9 vitamini çoğunlukla protein, sinir sistemi ve Amino asidin iletiminde kullanılan birtakım iletken maddelerin yapımlarında büyük rol almaktadır. RNA ve DNA sentezinin görevinde yer alan B9 vitamini özellikle hücrelerin bölünmesi için oldukça gereklidir. B9 vitamini her bireyin büyümesini sağladığı gibi aynı zamanda annenin karnındaki bebeğin sinir sistemi gelişimi içinde büyük önem taşımaktadır.

B9 vitaminin eksikliği, aynı B12 vitamininin eksikliği ile belirtileri aynıdır. Genel olarak bu ortaya çıkan belirtiler kişinin yetersiz beslenmesi, sindirim sisteminin emilimi için ameliyat ya da hastalık sebebi ile bozulması, çok sık olarak alkol tüketilmesi, stres, gebelik durumu ve ilaç kullanımı ile ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda sıklıkla kişide kilo kayıpları, iştahsızlık, ishal, dilde meydana gelen şişlik ve kızarıklıklar, huzursuzluk, unutkanlık, enfeksiyona yatkınlık, paranoya durumları, kalp çarpıntıları gibi pek çok çeşitte belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle kadının geçirdiği gebelik ve bebek annenin karaciğerindeki depolanan B9 kısa süre içinde boşaltabilmektedir. Bu durumlara bağlı olarak gelişen B9 eksiklikleri gebelik döneminde meydana gelen riskler çoğunlukla erken doğum olmasına, bebeğin düşmesine ve bebekte spina bifida yani beyin ve omurilik anomalisine neden olabilmektedir.

B9 vitamininin en fazla bulunduğu besinler, B9 yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğer, kuru baklagillerde, diğer organ etlerinde, maya ve tahıllarda bulunmaktadır. Ayrıca bu besinlerin hazırlanmasında, depolanmasında ve saklanma aşamasında B9 vitamininin kaybına sebep olmaktadır. Bunun için sebzelerin özellikle saklanmasına ve pişirilmesine büyük özen gösterilmelidir. Başka B9 kaynakları ise pancar, bira mayası, koyu yeşil renkli lifli sebzeler, mercimek, portakal suyu, meyveler, yumurta, arpa, soya, tam buğday ve bezelye en çok B9 vitamini barındıran besinlerdir.
" } ] }