{ "title": "B9 Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/B9-Vitamini-Eksikligi-22.jpg", "date": "19.01.2024 22:49:36", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "
B9 Vitamini Eksikliği, diğer bir ismi de \"folik asit\" olan B9 vitamini B grubunun içinde mevcut olan vitamin çeşididir. B9 vitamini özellikle yeşil yaprakları olan her sebzede yaygın olarak bulunmasından dolayı bu adı almıştır. Çoğunlukla vücutta B9 vitamini karaciğerde depolanabildiği gibi, aynı zamanda bağırsaklarda bulunan bazı tür bakteriler tarafından üretimi yapılabilmektedir. B9 vitamini genellikle dayanıksız olmasından dolayı ışıktan, ısının etkisinden, beklemesinden ve pişirilmesinden kaynaklı olarak kolaylıkla tahrip olabilmektedir. İnsanların vücudunda mevcut olan her türlü biyolojik durumlarda B9 vitamini rol oynamaktadır.

B9 Vitamini Faydaları; Mesela insanların vücudunda meydana gelebilecek olan tümörlerin engellenmesinde, bağışıklık sistemindeki antikorların meydana gelmesinde, kalp ve damarda oluşan hastalıkların riskinde B9 vitamini oldukça büyük önem taşımaktadır. Özellikle vücuttaki kan hücrelerinin hem çoğalmasında hem de yapımında büyük rol oynamaktadır. Sinir sistemi, protein ve amino asidin iletilmesi konusunda en önemli iletken maddelerin yapımında çok büyük rol üstlenmektedir. Ayrıca her insanın büyümesine fayda sağlarken, diğer yandan da anne karnındaki bebeğin sinir siteminin gelişiminde büyük bir önem taşımaktadır.

B9 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B9 Vitamini Eksikliği Belirtileri, kişilerde sık olarak iştahsızlık, huzursuzluk, kilo kaybetme, dilde ortaya çıkan şişlik, dilde kızarıklık gibi birtakım belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler dışında enfeksiyona karşı yatkınlık, unutkanlık, kalp çarpıntısı ve paranoya şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. B9 vitamini eksikliği özellikle anne adaylarının gebe kalması ile anne karnındaki bebeğin karaciğerde depolanmış olan B9 vitaminini çok kısa bir sürede boşaltmasından kaynaklanır. Gebelik döneminde B9 vitamini eksikliği olan anne adayları için taşıdığı riskler arasında bebeğin düşmesi, erken doğum ya da bebeğin beyin ve omurilik anomalisi \"spina bifida\" durumuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle gebelik döneminin özellikle ilk 3 ayı mutlaka B9 vitamini takviyesi yapılmalıdır. Özellikle B9 vitamini barındıran yeşil yapraklı sebze tüketilmelidir. Ancak bu besinlerin depolanması, hazırlanması ve saklanması konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Özellikle içeriğinde mevcut olan B9 vitamini kaybına sebep olmadan tüketilmesine özen gösterilmelidir.
" } ] }