{ "title": "B6 Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b6-vittamini.jpg", "date": "21.01.2024 14:23:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
B6 vitamini, sağlık açısından önemi büyük olan vitaminler arasında yer alır. İnsan vücudunda hayati önem taşıyan B6 vitamini, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli vitaminlerden yalnızca biridir. Bu sayede genel vücut sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur. Vücudun birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır. Tüm bunların yanı sıra hormonların dengelenmesini sağlar, zihin ve ruh sağlığını korur. Cilt sağlığı için de önemli bir bileşendir. Cilt kanseri başta olmak üzere birçok cilt hastalığına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Ciltte hücre sayısını arttırır, kalp sağlığına faydası vardır. Damar tıkanıklığı, sindirim sistemi şikâyetleri, böbrek sağlığı gibi geniş yelpazede fayda sağlayan bir vitamin çeşididir.

B6 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B6 vitamini eksikliği bazı rahatsızlıklar ile ortaya çıkar. B6 vitamini eksikliğinin başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Bu tarz belirtiler başka hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabileceğinden dolayı mutlaka bir doktor kontrolü yaptırılması gerekir.

Günde ne kadar B6 vitamini alınmalıdır?

B6 vitamini eksikliği gibi fazlası da vücut için zararlı olur. Fazla B6 vitamini zehirlenmeye yol açabilir. Zehirlenme genellikle aşırı B6 vitamini takviyesi alan kişilerde görülür. Ayrıca aşırı kilo, kalp hastalıkları, sinir sisteminde bozukluk gibi birçok hastalıkta ortaya çıkabilir. Günlük B6 vitamini alımı kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Günlük alınması gereken miktar;
4-9 yaş arası çocuklarda 600 mikrogram.

10-14 yaş arası çocuklarda 1 miligram.

Erişkin erkeklerde 1.3 miligram.

Erişkin kadınlarda 1.2 miligram.

B6 vitaminin görevi

B6 vitamini neredeyse vücutta tüm moleküllerin sentezinde kullanılan bir vitamindir. Özellikle amino asitlerin sentezi için B6 vitaminine ihtiyaç vardır. Besinler sayesinde alınan protein miktarı arttıkça proteinlerin vücutta işlenebilmesi için B6 vitaminin de aynı şekilde alımının arttırılması gerekir. B6 vitaminin yeni hücre üretiminde de önemli rolü vardır.

Vücutta karbonhidratların işlenebilmesi için B6 vitamini olmazsa olmazdır. Yine ağır aktivitelerde kaybedilen enerjinin karşılanabilmesi için de B6 vitaminine ihtiyaç duyulur.

B6 vitamini sinirlerin birbiri ile olan iletişimini sağlayan moleküllerin üretiminde kullanılır. Bu nedenle sinir sisteminin fonksiyonel olarak çalışabilmesi için B6 vitamini önemli rol oynar.

B6 vitamini vücutta iltihaplanmayı engelleyen bir özelliğe sahiptir. Gerektiği kadar B6 vitamini almak diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik inflamasyona bağlı gelişen hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

B6 vitamini nelerde bulunur?

Kepek: Buğday ve işlenmemiş pirinç B6 vitamini bakımından en iyi kaynaklar arasındadır. Gıdalar yolu ile B6 vitamini alımını arttırmak için kepek ekmeği ya da esmer pirinç tüketimi yapılabilir.

Kurutulmuş biber ve baharatlar: Kurutulmuş nane, kurutulmuş biber gibi baharat türleri B6 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Fesleğen, sarımsak tozu, zerdeçal, kekik, biberiye, adaçayı B6 vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için düzenli tüketilebilir.

Sarımsak: Sarımsağın vücut için ne denli faydalı bir besin maddesi olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Sarımsak günlük beslenme diyetine eklenerek tüketildiğinde B6 vitamini ihtiyacını karşılaya yardımcı olur.

Ciğer: Hindi ve sığır ciğeri B6 vitamini bakımından en zengin ciğer çeşitleri arasındadır. 100 gr kadar sığır ciğeri yaklaşık 1.04 mg B6 vitamini içerir. Yine 100 gr hindi ciğeri 0.832 mg B6 vitamini içerir.

Fındık: Bakır ve potasyum bakımından zengin içeriğe sahip olan fındık B6 vitamini bakımından da iyi kaynaklardan biridir. 100 gr kavrulmuş fındık günlük B6 vitamini ihtiyacının %9'unu karşılayabilir.

Balık: Somon, ton gibi deniz ürünleri B6 vitamini bakımından zengindir. 100 gr somon balığı 9.94 mg B6 vitamini içerir. 100 gr ton balığı ise günlük ihtiyacın neredeyse tamamını karşılamaya yeterli olur.

B6 vitamini eksikliğinde neler yaşanır?

B6 vitamini hücre yenilemede önemli rol oynadığı için eksikliğinde meydana gelen ilk belirtiler cilt üzerinde fark edilir. Ciltte leke ve kırışıklıklar artabilir. Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına yakalanma olasılığı artar. Ayrıca B6 vitamini eksikliği nedeniyle sinirlilik, keyifsizlik, kansızlık, kansızlığa bağlı halsizlik ve yorgunluk yaşanabilir. B6 vitamini fazlalığı nedeniyle de bazı yan etkiler yaşanabilir. B6 vitamini fazlalığı dengesiz davranışlara sebep olabilir.
" } ] }