{ "title": "B5 Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/B5-Vitamini-Eksikligi-11.jpg", "date": "19.01.2024 19:37:07", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "B5 vitamini eksikliği; B5 vitamini pantotenik asit olarak bilinen vitamindir. Pantotenik asit karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde bir katalizör olarak hayati rol oynayan koenzim A'nın üretiminde zorunlu bir etmendir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için anti stres vitamini olarak da tanımlanabilir. Depresyonla savaşır, kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir. Yaygın olarak hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Ancak bazı ürünler bu vitaminlerin hepsini içermez. B5 vitamini tüm B grubu vitaminleri gibi suda erimekte ve vücudumuzda depo edilmezler. B5 vitamini ısıya karşı da duyarlıdır. Besinlerin pişme suyuna geçmekte, bu nedenle besinlerin haşlama suyunu değerlendirmek gerekir. Dengeli beslenen bir yetişkinde B5 vitamini eksikliği görülmemektedir.

B5 vitamini açısından zengin besinler: Dana eti, tavuk, balık, karaciğer, peynir, yumurta, tüm tahıllar, hububatlar, fasulye, bezelye, karnabahar, patates, avokado, mısır ve kuru yemişlerde bolca bulunmaktadır.

B5 vitamini faydaları nelerdir?
B5 vitamini eksiklği: B5 vitamini eksikliğine bağlı insanlarda oluşan hiçbir hastalık belirtilmemiştir. Bunun sebebi her türlü besinde bolca bulunmasıdır. Ancak B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
B5 vitamini alınması gereken miktar: B5 vitamini özellikle büyüme çağındaki çocuklar için önem taşır. Günlük alınması gereken miktar 10-1000 mg arasındadır. E vitaminin içeriği olan B5 vitamini, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında yer almaktadır. Yetersizliğinde yorgunluk ve uyuşukluk hissedilir. B5 vitamini eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir Uzman hekime görünmeniz gerekmektedir.
" } ] }