{ "title": "B3 Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b3-vitamini.jpg", "date": "21.01.2024 10:13:10", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "B3 Vitamini; bu vitamin yaklaşık 8 çeşidi olan bir grubunun üyesidir. Bütün çeşitleriyle bu vitaminin özelliği vücudun karbonhidratı enerjiye dönüştürmesinde yardımcı bir rol oynamasıdır. B kompleks vitaminleri olarak anılır ve vücudun protein ve yağ sentezinde de yardımcı rolü almaktadır. B vitaminleri vücutta depo edilemezler.

Vücutta sağlıklı cilt, saç, göz ve en önemlisi karaciğer için B vitaminleri çok gereklidir. İlave olarak sinir sistemi sağlığı içinde faydası olduğu unutulmamalıdır. Birçok hastalığa karşı vücudu dirençli hale getiren, vücudun eksik olmaması gereken bir vitamin grubudur.

B3 vitamini vücudun tüm ihtiyaçlarını genel olarak karşılayabilir. B3 eksikliği günümüzde insanlık açısından nadir görülen bir durumdur. Bu vitaminine alternatif birçok ismi vardır bu isimler, İnositol hexaniacinate, Niasin, Niacinamide, Nikotinamid ve Nikotinik asit olarak bilinir. Kimya da C6H5NO2 formülü olan organik bir bileşiktir. B3 vitamini renksizdir. Niasin böbrek üstü bezinde birçok hormonun üretimi ve DNA tamirindeki önemli rolü ile metabolizmanın çalışmasını ve sağlığını korumasında çok ciddi bir rol oynamaktadır. Niasin ayrıca kan dolaşımını artırmak ve kandaki kolesterol seviyesini azaltmak gibi yine çok etkili görevleri vardır. B3 vitamini kandaki kötü kolesterol ve yağ seviyesini düşürmek için kullanılmakta ve iyi kolesterolü arttırmada kolesterol ilaçlardan çok daha etkilidir. Yüksek oranda niasin deri de kızarıklık, midede çeşitli rahatsızlıklar, baş dönmesi, karaciğerde tedavisi güç hasarlara ve görme yeteneğinde bulanıklık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Yüksek dozda kullanımlarda kesinlikle doktor gözetimi olmalıdır.

Bazı kaynaklar da B3 vitamininin diyabette insülin bağımlılığı ile ilgili atakların gecikmesine yardımcı olabileceği yazmaktadır. Araştırmalarda, eklemlerde oluşan iltihaplanma yani artrit hastalığına karşı eklemlerin hareketliliğini artırarak bu semptomların tedavisine fayda sağladığına ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmalar neticesinde Alzheimer rahatsızlığa yakalanma riskini düşürdüğü tespit edilmiştir.

Birçok hayvansal ve bitkisel besinde bulunur. Besin kaynakları arasında hurma, süt ürünleri, brokoli, havuç, karahindiba, bütün kümes hayvanları ve yumurtaları, patates, domates, fındık, fıstık, dana ciğeri, böbrek, balık, pancar, ayçiçeği tohumu ve yer fıstığı yer alır. Bunların dışında bitkilerde papatya, rezene tohumu, kırmızı yonca, meyan kökü, ahududu yaprağı, sığır kuyruğu, ısırgan otu, yulaf samanı, maydanoz, nane ve kuzu kulağında bol miktarda bulunmaktadır.
" } ] }