{ "title": "B2 Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/B2-Vitamini-Eksikligi-12.jpg", "date": "19.01.2024 06:30:19", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "B2 vitamini eksikliği; B2 vitamini (Riboflavin), suda eriyen bir vitamin olması nedeniyle, sebzeler pişirildiği zaman haşlanma suyunu atmamak gerekir. Ayrıca ışığa karşı duyarlı olduğundan, B2 içerikli yiyecekler uzun süreli güneş ışığında kalmamalıdır. B2 vitamini daha fazla, et, böbrek, karaciğer, yoğurt, süt, yağsız süt ürünlerinde, yumurta, tavuk, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve az miktarda da tahıllarda bulunur. B2 vitamini neredeyse tüm besinlerde bulunan nadir vitaminlerden biridir.

B2 vitaminin faydaları: B2 vücutta, karbonhidrat, yağ, protein metabolizması için yani besinlerin enerjiye dönüşmesinde çok önemli ve gereklidir. B2 vitamini vücutta birçok fonksiyon için faydalı olmakta. Şeker oranını dengeler, yağ ve amino asitlerin kullanılmasına yardımcı olur. Yaşlanma sürecini geciktirir ve serbest radikallerle mücadele etmeyi sağlar.
B2 vitamini eksikliği: B2 vitamini metabolizmanın fonksiyonel olarak çalışması için gerekli olan vitaminlerden biridir. B2 vitamini eksikliği nedeni ile protein, karbonhidrat ve yağ emilimi engellenir. B2 vitamin eksikliğinde sindirim problemleri yaşanabilir. Ülkemizde genelde tahıl ağırlıklı beslenildiğinden B2 eksikliğine sıklıkla rastlanır. B2 vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar; gözde kan damarlarında genişleme, sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, deride yanma ve yara, dudak, burun ve göz kenarlarında yara, görme bozuklukları, görmede sorunlar, ışığa karşı duyarlılık, baş ağrıları, yeme yutmada zorluk, mental deprasyon ve unutkanlık görülmektedir. B2 vitamini eksikliği belirtileri, zaman zaman B1 vitamini eksikliği ile görülür.

B2 vitamini fazla alındığında B1 ve B6 vitaminlerinin alınmasını engelleyebilir.

Günlük B2 ihtiyacı, metabolizma hızına bağlı olduğundan büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Vücutta fazla miktarda depo edilmedinden günlük ihtiyaçtan fazla alınmış miktarı idrarı atılmaktadır. B2 karaciğerde depolanan miktarı ise proteinin yeterli miktarda alınmasına bağlıdır. Protein yetersizliğinde, karaciğer riboflavini tutamaz ve atılır.

Bağırsakta, bağırsak florası tarafından sentezlenen B2 vitamin miktarı günlük ihtiyacı karşılayamadığından B2 vitamini bakımından zengin besinlerle karşılanmalıdır. Yetişkin insanın B2 vitamini gereksinimi 1.2-1.4 mg civarındadır. Hamile ve emziren kadınların ihtiyacı bundan daha fazladır.
" } ] }