{ "title": "B17 Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b17-vitamini(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:44:29", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "B17 Vitamini, diğer adı \"laetrile\" olarak bilinmektedir. Ayrıca bu vitaminde B harfinin olması özellikle suda kolaylıkla eriyebilen bir vitamin çeşidi olduğunu göstermektedir. 17 rakamı da yine bu grupta kısacası B grubunda mevcut olan vitaminin ismidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre çoğunlukla kanser hastalığının nedeni olarak B17 vitamininin eksikliği gösterilmektedir. Ancak resmi olarak açıklanmayan araştırmalara göre de B17 vitamini alan kanser hastalarındaki kanserli olan hücrelerde iyileşme ve azalarak yok oldukları gösterilmektedir.

B17 Vitamini, hangi besinlerde bulunur, B17 vitamini bulunan birçok meyve tüketildiği zaman zehirlenme olasılığı bulunmamaktadır. Ancak bu meyvelerin çekirdekleri tüketilir ise zehirlenme olasılığı ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu çekirdeklerde B17 vitaminin oranının yüksek olmasından dolayı zehirlenmeler meydana gelebildiği gibi, hatta ölümlere bile neden olabileceğinden dolayı kesinlikle çekirdekleri tüketilmemelidir. Ayrıca bu çekirdeklerde mevcut olan siyanürde çoğunlukla karaciğer rahatsızlıkları açısından oldukça tehlikeli olabilmektedir. B17 vitamini en fazla barındıran besinler, kiraz, kereviz, doğal karpuz, şeftali, vişne, ayva, tam buğday ekmeği, üzüm, fasulye, dut, işlenmemiş fındık, mercimek, yabani ahududu, karnı bahar, yabani böğürtlen, lahana olarak sayabiliriz. Ayrıca B17 vitamini bakımından zengin olan çekirdeklerde, kabak çekirdeği, elma çekirdeği, şeftali çekirdeği, kiraz çekirdeği, üzüm çekirdeği, vişne çekirdeği, şeftali çekirdeği, armut çekirdeği, erik çekirdeği söylenebilir. Kayısı çekirdeği ve şeftali çekirdeği de özellikle B17 vitamini fazla barındırdığı için siyanür zehirlenme durumlarına neden olduğu için kesinlikle yemeniz önerilmez.

B17 vitamini, tahıl ürünlerinin içerisinde yer alan nohut, fasulye ve mercimeğin her çeşidinde mevcut olan B17 vitamini açısından oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Hatta kaju, fındık ve bademde de çok yüksek oranlarda B17 vitaminine sahiptirler. Ayrıca tere, yonca, ıspanak ve pancarda belirli düzeylerde B17 vitamini barındırmaktadır. Bir başka B 17 vitamini içeren besi ise patatestir. Özellikle B17 vitamininin alınmasından sonra emiliminin çok daha sağlıklı olabilmesi için mutlaka A ve C vitaminleri ile B vitaminleri yönünden dikkatli ve zengin beslenilmesine özen gösterilmelidir. Hatta magnezyum, çinko, selenyum, manganez ve zengin mineralleri bulunan besinlerin gerekli miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
" } ] }