B12 vitamini bağırsak bakterileri tarafından sentezlenebilen bir vitamindir. Vücutta depolanabilir. Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaz. B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt vitamini içerir dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir. Özellikle vejetaryenlar ve yaşlılar B12 vitamin eksikliği riski altındadırlar. Vejeteryanlar kendilerini B12 vitamini eksikliğine karşı süt ve yumurta tüketerek koruyabilirler. B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir, balık vb. Gibi besinlerde bulunur.
B12 vitaminin vücuttaki en önemli fonksiyonları şunlardır
Kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekliir.
Sinir sisteminin çalışmasında rol oynar.
Bağışıklık sisteminde görev yapar.
Protein metabolizması için gereklidir.
B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?
Hafızayı ve konsantrasyonu geliştirir.
Doğurganlığı arttırır.
Sinir uçlarının gelişimini destekler.
Hücre oluşumunu hızlandırır.
Hayvansal gıdalarda bulunan bu protein yumurta, süt, balık ve hindi etinde tavşan etinde yüksek seviyede bulunmaktadır.
B12 Vitaminin Eksikliği
Kabızlık,
Zayıflama,
Vücut direncinin azalması sebebiyle sürekli hastalıkların yaşanması
Stres ve gerginliğin artması
Saçların dökülmesi ve kırılması
İştahsızlık
Sarılık
Ağız içinde sıcak ve soğuğa olan duyarlılığın artması