{ "title": "B12 Vitamini Nelerde Var", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b12-vitamini-nelerde-var.jpg", "date": "21.01.2024 12:34:31", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "B12 Vitamini Nelerde Var; B12 vitamininin asıl görevi kırmızı kan hücresi imalatı ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır. B12 vitaminini gereğinden çok tüketmek gibi bir durum mevzu değildir. Çünkü B12 vitamini suda çözünen vitaminler arasında yer alır ve vücut ihtiyacı olanı aldıktan sonra fazla kalanını idrar vasıtasıyla sistemden dışarı atar. Bu sebeple düzenli bir şekilde alınmalıdır. B12 vitamini hayvansal ve bitkisel olan gıdalarda (Takviye edilmiş olanlarında) bulunmasına rağmen hayvansal gıdalardan elde edilen B12 vitamini vücut tarafından daha iyi emilir. B12 vitamini eksik olduğu zaman anemi, denge kaybı, bacak ve kollarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük şeklindeki belirtiler meydana gelebilir. B12 vitaminin yer aldığı besinler. B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır ve oldukça fazla hayvansal gıda bu vitamin bakımından zengindir. Günümüzde bazı bitkisel gıdalara sonradan B12 vitamini konmaktadır. Satın alınan bitkisel gıdanın B12 vitamini bulundurup bulundurmadığı ambalajında yer alan içindekiler kısmından öğrenilebilir. B12 yönünden zengin olan besinler yüksek miktarda B12 içermesine rağmen bazılarının kolesterol ve kalori miktarları herkesin yemesi için uygun olmayabilir. Yüksek kolesterolü bulunanlar bu gıdaları yemeye başlamadan önce doktora başvurarak, kendileri için uygun olan bir beslenme programı ya da vitamin takviyesi tavsiyesi almalıdır.

Deniz ürünleri, balık yumurtası en fazla B12 vitamini bulunduran gıdalar arasında yer alır. 50 gram balık yumurtası günlük olan B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 5 katını karşılamaktadır. Ülkemiz mutfağında fazla popüler olmayan, fakat B12 bakımından zengin bir diğer deniz ürünü ise ahtapottur. 15 gram ahtapot günlük olan B12 ihtiyacının tamamını karşılamaya yetmektedir. Yüksek oranda protein ve esansiyel yağ asitleri bulunduran uskumru, somon, sardalya ve ton balıkları aynı zamanda iyi birer B12 vitamini kaynağıdır. 100 gram uskumru günlük olan B12 ihtiyacının 3 katını, aynı oranda somon yine 3 katını, ton balığı yaklaşık 2 katını, sardalya 1.5 katını karşılar. B12 yer alan diğer deniz ürünleri ise istiridye ve midyedir.

Et, sırasıyla kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri ve kaz ciğeri B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan et ürünleridir. Bunlar haricinde sığır eti ya da dana kıyma da hem B12 hem de protein, çinko ve demir bakımından oldukça zengin olan gıdalardır. 100 gram kuzu eti günlük olan B12 ihtiyacının yarısından çoğunu karşılar. Yumurta ve peynir, yüksek kolesterollü olması bir yana peynir çeşitleri B12, protein ve kalsiyum bulundurur. Peynir çeşitlerinde yer alan B12 vitamini oranı peynir cinsine göre değişikler gösterebilir. Örnek olarak 100 gram beyaz peynir günlük olan B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak üçte birini karşılar. 1 adet yumurta sarısı ise günlük olan ihtiyacın yüzde altısını karşılar.
" } ] }