{ "title": "B12 Vitamini İlaç", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/B12-Vitamini-Ilac-93.jpg", "date": "20.01.2024 07:33:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
B12 Vitamini ilaç, olarak kullanılabilen ve vücuda takviye olarak alınan bir ilaçtır. B12 vitamini suda eriyebilen bir vitamindir. Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak böbreklerde, karaciğerde ve diğer vücut depolarında depolanabilmektedir. Kobalt minerali içermektedir ve dolayısı ile kobalamin olarak da bilinmektedir. Özellikle vejetaryen olarak beslenen ve yaşlılarda B12 eksikliği daha fazla görülmektedir. B12 vitamini bitkisel ürünlerde bulunmayan bir vitamindir. Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini başka bitkisel gıdalardan alınmamaktadır. B12 vitamin eksikliği vücutta birçok rahatsızlığa yol açtığından dolayı vücuda gerektiği zamanlarda B12 vitamini ek olarak vücuda ilaç olarak takviye edilmektedir. B12 vitamini ilaç takviyesi ile vücuda verilmekte ve yaşanan rahatsızlıklar çoğu zaman giderilmektedir. Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücut B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Bu vitamine ayrıca folik asit almak içinde ihtiyaç duyulmaktadır.

B12 vitamininin ana görevi kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlamak ve merkezi sinir sistemini korumaktır. B12 vitamini şu besinlerde bol miktarda bulunmaktadır: Deniz ürünleri, et, sakatat, deniz yosunu, maya, tavuk, yumurta ve peynir çeşitlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Alınan gıda çeşitlerine göre günlük olarak alınan B12 vitamini de değişiklik göstermektedir.

Örnek olarak 100 gram beyaz peynir günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 1/3'ünü karşılar. 1 adet yumurta sarısı ise günlük ihtiyacın %6'sını karşılamaktadır.

B12 vitamini ilaç olarak kişiye verildiğinde kişideki enerji açığa çıkmaktadır. Vitamin eksikliğinden dolayı yaşanan rahatsızlıkların yok edilmesi hedeflenerek kişiye verilen B12 vitamini ilaç olarak vücutta etkisini kısa zamanda göstermektedir. B12 vitamini vücutta depolanan ve en çok da karaciğerde depolanabilen bir vitamindir. Eksiklik semptomlarının gelişmesi 3 veya 4 yılı bulmaktadır. Midenin genellikle yeterince intrinsik faktör üretememesi kişide B12 eksikliği başlamasının en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Bunun dışında bağırsakların B12 vitaminini yeterince emilim yapamaması kişide B12 vitamin eksikliğini ilaç takviyesi olarak almasına sebep olmaktadır.

B12 vitamini ilacın alınması gereken durumlar
B12 vitamini eksikliği nasıl anlaşılır

Yukarıdaki belirtiler kişilerde görülüyorsa öncelikle yaşanan bu sıkıntıların B12 vitamini eksikliğine bağlı olup olmadığını öğrenmek için birtakım testler yapılmalıdır. Yapılan testler sonucunda kişide B12 vitamin eksikliğinin teşhis edilmiş olması gerekir. B12 vitamin eksikliğini anlamak için kandaki B12 seviyesi ölçülmektedir. Tüm bu araştırmaların yapılması sonucunda kişide herhangi bir hastalık gözlenmemiş ise B12 vitamini ilaç olarak hastaya verilmektedir. Bazı durumlarda kişi vücuduna iğne olarak da B12 vitaminini isteyebilmektedir. B12 vitamini vücuda takviye olarak alındıktan sonra kişi yaşadığı rahatsızlıklardan kurtulmaktadır. Doktor tarafından verilen ve önerilen ilaçlar ihmal edilmeden ve düzenli olarak mutlaka kullanılmalıdır.
" } ] }