{ "title": "B Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/bi-vitamini.jpg", "date": "21.01.2024 04:38:49", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
B vitamini, Vitaminler suda ve yağ da eriyen olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Vücudumuz için çok gerekli ve faydalı olan vitaminlerden, B vitaminide hücre metabolizması için önemli bir yere sahiptir.

B grubu vitaminleri arasında folik asit, biotin, nikotinik asit, pantotenik asit gibi maddeler bulunmakta ve bu maddeleri B vitamini karışımı adı verilmektedir. B vitamininin vücudumuz için birçok faydası vardır. B grubu vitaminleri, yağların hazmedilmesini kolaylaştırır ve ishalin oluşmasını da engeller. Ayrıca cildinizi canlı, parlak ve diri tutarak kırışıklıkları engeller. Tırnaklarımız için bir başka faydası da çabuk kırılmasını engeller. Bunun yanında sinirleri dinlendirici özelliği vardır. B grubuna ait bazı vitaminler sinir sistemi için hayati öneme sahip ve çok gereklidir. B grubu vitaminleri B-1, B-2, B-6 ve B-12 hepsine verilen vitaminlere denir.

B vitamini; başta tahıllar olmak üzere, yağsız et, yürek, böbrek, karaciğer, beyin, yer fıstığı, tavuk eti, ceviz, yumurta, yağlı tohum ve kepek ekmeğinde daha çok mevcuttur. B grubu vitaminleri uzmanlara göre, 40'dan fazla besinlerde bulunduğunu bildirmektedirler. B vitaminleri, şeker ve tuz gibi suda eridiği için, vücutta depolanmaları imkânsızdır. Bundan dolayı B vitaminleri günlük ihtiyacımızı karşılayacak şekilde, düzenli olarak alınmalıdır. Sayılan bu temel özelliklerinin yanında, B vitamini olan bir besin pişirildiğinde, çoğu vitamin suya geçmektedir. Eğer yemeğin suyu tüketilmeyip, dökülürse vitaminler de beraberinde dökülmektedir. Özellikle sindirim, sinir ve gelişim açısından faydaları çok olan B vitamini eksiklik durumunda ise; yorgunluk, mide rahatsızlıkları, bağırsak bozukluğu, gelişme geriliği, kabızlık ve sinir bozulması gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

B vitamini nohut, fasulye, bulgur, mercimek gibi tahılların yanında; karaciğer, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, peynir, yumurta ve özellikle yumurtanın sarı tarafı, kuru kayısı, ıspanak ve bezelyede bol miktarda bulunmaktadır. B vitamini ilk zamanlarda tek bir vitamin olduğu düşünülürken, daha sonralarında ise araştırmalar neticesinde birçok maddeden oluştuğu fark edilmiştir. B vitaminleri birbirlerinin tamamlayıcısı oldukları için, toplu halde vücuda alınırlar. Bu şekilde daha faydalı olan B grubu vitaminleri her biri farklı isim almakta ve bazıları da sayılar verilmektedir. Bunlara da B vitamini Kompleksi adı verilmektedir.
" } ] }