B vitamini, Vitaminler suda ve yağ da eriyen olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Vücudumuz için çok gerekli ve faydalı olan vitaminlerden, B vitaminide hücre metabolizması için önemli bir yere sahiptir.
B grubu vitaminleri arasında folik asit, biotin, nikotinik asit, pantotenik asit gibi maddeler bulunmakta ve bu maddeleri B vitamini karışımı adı verilmektedir. B vitamininin vücudumuz için birçok faydası vardır. B grubu vitaminleri, yağların hazmedilmesini kolaylaştırır ve ishalin oluşmasını da engeller. Ayrıca cildinizi canlı, parlak ve diri tutarak kırışıklıkları engeller. Tırnaklarımız için bir başka faydası da çabuk kırılmasını engeller. Bunun yanında sinirleri dinlendirici özelliği vardır. B grubuna ait bazı vitaminler sinir sistemi için hayati öneme sahip ve çok gereklidir. B grubu vitaminleri B-1, B-2, B-6 ve B-12 hepsine verilen vitaminlere denir.
B vitamini; başta tahıllar olmak üzere, yağsız et, yürek, böbrek, karaciğer, beyin, yer fıstığı, tavuk eti, ceviz, yumurta, yağlı tohum ve kepek ekmeğinde daha çok mevcuttur. B grubu vitaminleri uzmanlara göre, 40'dan fazla besinlerde bulunduğunu bildirmektedirler. B vitaminleri, şeker ve tuz gibi suda eridiği için, vücutta depolanmaları imkânsızdır. Bundan dolayı B vitaminleri günlük ihtiyacımızı karşılayacak şekilde, düzenli olarak alınmalıdır. Sayılan bu temel özelliklerinin yanında, B vitamini olan bir besin pişirildiğinde, çoğu vitamin suya geçmektedir. Eğer yemeğin suyu tüketilmeyip, dökülürse vitaminler de beraberinde dökülmektedir. Özellikle sindirim, sinir ve gelişim açısından faydaları çok olan B vitamini eksiklik durumunda ise; yorgunluk, mide rahatsızlıkları, bağırsak bozukluğu, gelişme geriliği, kabızlık ve sinir bozulması gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.
B vitamini nohut, fasulye, bulgur, mercimek gibi tahılların yanında; karaciğer, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, peynir, yumurta ve özellikle yumurtanın sarı tarafı, kuru kayısı, ıspanak ve bezelyede bol miktarda bulunmaktadır. B vitamini ilk zamanlarda tek bir vitamin olduğu düşünülürken, daha sonralarında ise araştırmalar neticesinde birçok maddeden oluştuğu fark edilmiştir. B vitaminleri birbirlerinin tamamlayıcısı oldukları için, toplu halde vücuda alınırlar. Bu şekilde daha faydalı olan B grubu vitaminleri her biri farklı isim almakta ve bazıları da sayılar verilmektedir. Bunlara da B vitamini Kompleksi adı verilmektedir.
B1 vitamini, tahıl kabuklarında sığır etinde ve bira mayasında bol miktarda olan B1 vitamini, iştahsızlık gebelik halleri ve sinir ağrılarına çok iyi geldiği için vücuda olan ihtiyacı artmaktadır. Bundan dolayı anne adayları, sinir hastaları ve iştahsızlık sorunu olanlar bol miktarda B1 vitamini alması gerekirler. B1 vitamini soya fasulyesi, ceviz, fındık, bakla, kuru bezelye, karnabahar, mısır ekmeği ve patateste de bulunmaktadır.
B2 vitamini, bir grubu vitaminlerinden önemli bir yere sahip olan B2 vitamini eksiklik eksikliğinde Gözde bazı Sağlık sorunlarına yol açmaktadır karanlıkta görme azalması fazla ışıkta ise Korkma duygusu ortaya çıkarır sarı renkte olan B2 vitamini eksikliğinde diğer sıkıntılar ise dilin kırmızılaşması ağız köşelerinde çatlaklar meydana gelmesi aynı şekilde dudakların çatlaması da B2 vitamini eksikliğini gösterir. B2 vitamini ağızdan ilaç ile alınmasının yanında süt, böbrek, kuru bezelye, peynir ve kuru fasulye de bol miktarda B2 vitamini bulunur.
Nikotin asidi, daha çok hayvansal besinlerde bulunan, bu vitamin psikolojik sorunlar başta olmak üzere, kansızlık, ishal, cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca bu vitamin, damarların tıkanıklığını engeller.
Folik asit, anne adayları ve bebek gelişimi için önemli bir yere sahip olan folik asit yeşil yapraklı sebzeler, yulafta ve buğdayda, pirinç, süt ve yumurta sarısında bol miktarda bulunur. Kan pıhtılaşmasını engeller. Folik asit eksikliği kansızlık sorununa neden olur. Uzmanlar özellikle anne adaylarına folik asit vitamini ağızdan ilaç yolu ile vermektedirler. Anne adayları folik asitten yararlanmak için daha çok yeşil sebzeler tüketerek, folik asit eksikliğini tamamlayabilirler.
B12 vitamini, yeşil sebzelerin kök kısmında, sığır eti, karaciğer ve böbreğinde bol miktarda bulunan B12 vitamini en önemli faydası kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Kırmızı renginde olup, rengini kobalttan almaktadır. Bu vitamin daha çok kansızlık sorunu çekenlere ağızdan ilaç yolu ile verilmektedir.
B6 vitamini, anne adaylarının hamilelik belirtileri arasında yer alan kusma, bulantı ve kansızlık sorunu çeken hastalarda önemli bir yere sahiptir. B6 vitamini birçok yeşil sebzede, buğdayda ve karaciğerde bulunmaktadır.
Biyolin vitamini, B grubu vitaminlerden birisi olan biyolin, vücuttaki eksikliğinde ciltte döküntüler, kansızlık sorunları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Karaciğer ve yumurta sarısında bol miktarda bulunur. Ayrıca bur diğer adı da H vitamini denilir.