{ "title": "B Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b-vitamini-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:50:44", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
B Vitamini Eksikliği, DNA, sinir ve kırmızı kan hücresi üretimi başta olmak üzere vücudun varlığını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için hayati öneme sahip bir vitamindir. Diğer vitaminler gibi vücut tarafından üretilmediğinden gıdalar yoluyla ya da dışarıdan takviyelerle alınması gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenen insanların tükettikleri gıdalardan aldıkları vitaminler onların günlük B vitamini ihtiyacını karşılayacağı için bu kişilerin dışarıdan desteklenmesine gerek kalmaz.

B Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Bu durumda en önemlisi vücudun ihtiyaç duyduğu B vitamininin vücut tarafından yeteri kadar alınamaması, bir diğer önemli husus ise ne kadar çok alınırsa alınsın vücut tarafından yeterli miktarda emilememesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 50 yaş üstü yetişkinlerin B vitamini eksikliğinin önemli ölçüde olduğu anlaşılmaktadır.
Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Hafif ve orta düzeyde B vitamini eksikliğiyaşayan kişilerde belirtiler hafif olmaktadır. B vitamini eksikliği süreci uzadıkça, meydana gelen belirtilerin de bu sürece bağlı olarak artmaktadır. Bu vitaminin eksikliği halinde kanda yeterince oksijen taşınmaz ve buna bağlı olarak şu belirtiler görülebilir;
B vitamini eksikliği ilk anlaşıldığında tedavi edilmediği vakit sinirlerde yıpranmalara yol açar ve buna bağlı aşağıdaki belirtiler yaşanabilir;
B vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu vitaminin eksikliğinde uygulanacak olan tedavi, eksikliğin nedenine göre değişiklik göstermektedir. Mesela, vejetaryen beslenmeden kaynaklanıyorsa mutlaka dışarıdan destekleme ile tedavi edilmelidir. Çünkü bitkilerde direkt olarak B vitamini bulunmaz. Bu durumda daha hızlı ve iyi sonuç alınması için hekimler enjeksiyon ile B vitamini yüklemesi yapabilir.

Hafif derecedeki B vitamini eksikliğinde kişilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapılarak B vitaminin eksikliği giderilmeye çalışılır. Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri ve peynirin bol miktarda tüketilmesi önerilir.
" } ] }