{ "title": "B 6 Vitamini", "image": "https://www.vitaminler.gen.tr/images/b-6-vitamini.jpg", "date": "19.01.2024 08:26:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
B 6 vitamini, suda eriyebilen vitaminlerden biridir. Hayvansal besinlerde bolca bulunur. En önemli görevi sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Ayrıca bağışıklık sistemi için de önemli vitaminlerden biridir. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur. Vücutta alyuvar sentezi ve üretiminde büyük rol oynar. Hormonların dengede kalması, ruh ve zihin sağlığı için önemlidir. B 6 vitamini egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının yanı sıra saç problemlerine karşı da iyi gelir. B 6 vitamini eksikliği deride pullanma, uyku problemleri, anemi, sinirlilik hali gibi şikâyetlere yol açar.

B 6 vitamininin faydaları bu kadarla da sınırlı değildir. Vücutta enerjinin hücrelere ulaşmasına yardımcı olur. Enzim faaliyetlerini uyarıcı etkisi vardır. B 6 vitamini 'pyridoxine' olarak da bilinmektedir. Sağlık için en yararlı vitaminlerin başında gelir. Beden sağlığının devamlılığı için B6 vitamini vücut sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Düzenli olarak tüketilen besinler tarafından vücudun ihtiyaç duyduğu kadar alınmalıdır.

B 6 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B6 vitamini eksikliği kişide bazı şikâyetlerin gelişmesine yol açar. Bu şikâyetler;
Bu tarz şikâyetler muhtemel sadece B6 vitamini eksikliği nedeniyle yaşanmaz. Bu nedenle vitamin eksikliği olup olmadığını anlamak ve gerekli önlemleri almak için bir doktora danışılmasında yarar vardır.

Günlük B6 vitamini alımı ne kadar olmalıdır?

B6 vitamini eksikliği kadar aşırı alımı da bazı yan etkilere yol açabilir. B6 normal tüketilen gıdalardan karşılanıyorsa fazlalığı söz konusu olmaz. Ancak takviye şeklinde alınıyorsa çok sık olmasa da bazı yan etkilere yol açabilir. B6 vitamini fazlalığı kilo artışı, kalp ve damar rahatsızlıkları, sinir sistemi problemleri gibi bazı rahatsızlıklara yol açabilir. B6 vitamini ihtiyacı kişinin cinsiyeti, sağlık durumu ve yaşı ile alakalı olarak değişebilir.

Doğumdan itibaren ilk 6 ay bebeklerde 200 mikrogram.

4-9 yaş arası çocuklarda 600 mikrogram.

10-14 yaş arasında 1 miligram.

Yetişkin erkeklerde 1.3 miligram.

Yetişkin kadınlarda 1.2 miligram günlük B 6 vitamini alınmalıdır.

B6 vitamini faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir hayat sürmek isteyen herkesin düzenli olarak B6 vitamini alması gerekir. B6 vitamini genel sağlık durumunun korunabilmesi için en önemli vitaminlerden biridir. Vücudun iç ve dış sağlığına direkt nüfus eden B6 vitamini faydaları kısaca şu şekilde özetlenebilir;
B6 vitamini vücutta emilim ve enzim fonksiyonları için metabolizmaya destek olur. Sağlıklı bir şekilde enzim ve emilimin gerçekleşebilmesi için B6 vitamininin günlük yeteri kadar alınması gerekir. B6 yeterince alınmadığında enzim mekanizması fonksiyonel olarak çalışmaz ve vücuda ciddi anlamda zarar verir.

B6 vitamini bağışıklık sistemini direkt etkileyen bir vitamin olduğu için başta kanser olmak üzere vücudu hayati risk taşıyan hastalıklara karşı korur. Hücrelerin zararlı madde ve mikroplardan arınmasını sağlar ve hücreleri onarıcı özelliği vardır. B6 vitamini metabolizmanın fonksiyonel olarak çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlar. Metabolizma sağlığı için önemli olan yağ, vitamin, amino asit ve karbonhidratlar B6 vitamini tarafından karşılanabilir.

B6 vitamini kadınlarda adet öncesi yaşanan sıkıntıların tedavisi için de önerilen bir vitamin türüdür. Cinsel problemlerin ve huysuzluk gibi sıkıntıların ortadan kalkmasını sağlar. Cilt sağlığını destekler. Kepek, egzama, sedef, cilt kuruluğu gibi pek çok probleme karşı savaş açar. Sindirim sistemi sağlığını koruyucu etkisi vardır. Gebelik döneminde mide bulantısı, kısırlık gibi sıkıntıların tedavisinde de kullanılan bir vitamindir.

B6 vitamini içeren besinler
" } ] }